11 Veelvoorkomende fouten bij zwembadonderhoud
Het maken van fouten bij het zwembadonderhoud staat op onze persoonlijke schaal van plezier ergens tussen struikelen over een hark en in de tere delen geschopt worden. Het bezitten van een zwembad brengt genoeg kansen met zich mee om fouten te maken in het zwembadonderhoud, groot of klein.
Maar fouten zijn eigenlijk gewoon kansen om te leren. Als je weet wat de meest voorkomende fouten zijn bij het onderhoud van je zwembad, kun je je zwembad veiliger, schoner en efficiënt houden met minder rommel en frustratie.
1. Schok direct aan het zwembadwater toevoegen
De chemische stof die we shock voor zwembaden noemen, is in feite geconcentreerd chloor. In hoge concentraties kan chloor alles bleken wat je zwembad binnenkomt. Het kan bijvoorbeeld zwarte kleding roze en witte kleding geel maken als de concentratie te hoog is.
Maak je geen zorgen-je kunt je zwembad niet overshocken. Maar afgezien van de modefout kan het toevoegen van een schok direct aan het zwembadwater als je een vinyl liner hebt een ramp zijn. De schokkorrels zinken naar de bodem en bleken je liner. Het gebleekte gedeelte wordt broos en breekbaar en veroorzaakt lekkage.
De oplossing
Los de chemicaliën vooraf op in een emmer water voordat je je zwembad een schok geeft. Hierdoor wordt de schok gelijkmatiger verspreid in het water en worden je liner, zwembadwanden en vloer beschermd.
Een belangrijke regel om te onthouden bij het vermijden van fouten in het zwembadonderhoud is “Voeg altijd chemicaliën toe aan water, en nooit water aan chemicaliën”. Vul de emmer eerst met water voordat je de schokdemper toevoegt om mogelijk gevaarlijke spetters te voorkomen.
Als je warm water gebruikt, lost de schokdemper gemakkelijker op, maar ontstaat er ook de geweldig klinkende maar niet zo geweldig aanvoelende chloordamp. Draag een veiligheidsbril, een chemisch masker en chemisch bestendige handschoenen voordat je de emmer met schokkend water klaarmaakt.
2. Je zwembad niet borstelen
Je weet al hoe belangrijk het is om je zwembad regelmatig te stofzuigen om te voorkomen dat vuil en smurrie zich ophopen en je zwempartij verpesten.
Maar net als je tanden of een hok Angora-konijnen heeft je zwembad een goede borstelbeurt nodig om er op zijn best uit te zien. Of je je zwembad nu handmatig of automatisch stofzuigt, zorg ervoor dat je het goed borstelt.
De oplossing
Pak een zwembadborstel en ga de moeilijk bereikbare plekken van je zwembad te lijf, zoals:
- Achter ladders
- Waterlijn
- Trappen en treden
- Hoeken en spleten
Al dit schrobben houdt algen en andere funky, waterige indringers op afstand. Borstel één keer per week, of vaker als het nodig is, voor een gezond, ongerept zwembad.
3. Een automatische zwembadreiniger gebruiken als je een algenprobleem hebt
Omgaan met zwembadalgen is al moeilijk genoeg. Voeg daar stofzuigen aan toe en je denkt misschien dat het tijd is om je zwembad te vervangen door iets dat minder onderhoud vergt, zoals een zeldzame orchideeënkwekerij of een heiligdom voor stokstaartjes.
Het is verleidelijk, maar zet je robotstofzuiger niet aan. Automatische zwembadreinigers die onder druk werken, duwen algen en ander vuil door een gaaszak naar boven. Dit geeft de algen een mooie rondleiding door je zwembad, maar verwijdert ze niet.
High-tech aanpakken helpt ook niet. Ze doen geweldig werk als algen geen probleem zijn, maar zelfs de beste robot-zwembadreinigers gebruiken een fijnmazige zak die snel verstopt raakt met algen. De verstopte smurrie wordt door het zwembad geblazen en je bent weer terug bij af.
De oplossing
Het oplossen van deze veelvoorkomende fout in zwembadonderhoud is eenvoudig, maar wel iets arbeidsintensiever. Je moet de handstofzuiger bovenhalen. Zorg ervoor dat je filter op “afval” staat of verwijder de aftapplug.
Ja, je verliest een behoorlijke hoeveelheid water, maar je verliest ook de algen. Ze worden zo uit je zwembad en uit je leven gezogen. Hier is onze gids voor het handmatig leegzuigen van een zwembad.
4. De pH-waarde en alkaliteit negeren
Lang geleden op de middelbare school heb je waarschijnlijk geleerd over het belang van een evenwichtige pH-waarde voor gezonde, gelukkige ecosystemen, inclusief je zwembad. Een lage pH-waarde duidt op zuurgraad, terwijl een hoge pH-waarde duidt op alkaliteit. Te veel van beide is slecht nieuws.
Als je zwembadwater een erg lage pH heeft, is het erg zuur. Dit lijkt op het eerste gezicht een goede zaak; het is immers erg moeilijk voor algen en andere indringers om te gedijen in zuur water. Bovendien glinstert zuur water en lijkt het op het eerste gezicht ongerept en zuiver.
Maar zoals we ooit ontdekten na het eten van echt slechte sushi van een benzinestation, kan schijn bedriegen. Een lage pH-waarde kan de apparatuur in je zwembad beschadigen, zoals:
- Zwembadpomp en filter
- Vinyl liner
- Verwarming
- Automatische zwembadreiniger
- Toevoer van chemicaliën
- Onderhoudsuitrusting
- Zonne-deken
De oplossing
Ons motto? Beter leven door chemie. Het in balans brengen van zuurtegraad en alkaliteit houdt je pH stabiel. Omdat zowat alles de chemie van het water in een mum van tijd kan verstoren, moet je je zwembadwater regelmatig testen.
Pas dan je waarden aan met een pH-verhoger, alkaliteitsverhoger en andere essentiële chemicaliën tot alles weer in balans is.
5. Je zwembadfilter te vaak terugspoelen
Ondanks de naam is terugspoelen GEEN geheime peutertechniek om drijflichamen in je soda te laten zitten. Terugspoelen reinigt de media in je filter, of het nu zand of diatomeeënaarde (D.E.) is. Het zwembadwater spoelt de troep uit het filtermedium en verlaat het via de afvoerpoort van de terugspoelklep.
Terugspoelen is een belangrijk onderdeel van het basisonderhoud van het zwembad, maar te veel doen is een van de meest voorkomende fouten bij het onderhoud van het zwembad.
De oplossing
Houd de drukmeter op je filtertank in de gaten. Direct nadat je je filter grondig hebt teruggespoeld, moet je op de manometer kijken. In de meeste gevallen zal deze tussen de 10 en 15 pond per vierkante inch (psi) aangeven, wat de juiste basis is voor optimale filterprestaties.
Dit lijkt misschien contra-intuïtief, maar hoe meer vuil je filter opvangt, hoe beter je filter werkt, tot op zekere hoogte. Extra vuil helpt om fijnere deeltjes op te vangen, maar de voordelen verdwijnen zodra de opbouw je drukwaarde verhoogt tot ongeveer 10 psi boven je basislijn (d.w.z. 20 psi-25 psi).
Als de druk in je filter 10 psi hoger is dan normaal, heb je waarschijnlijk een mooie dosis extra smurrie in je filter die de druk verhoogt. Spoel dat rotding terug en verlaag de druk om je systeem zo efficiënt mogelijk te laten werken.
6. Shock toevoegen via de skimmer
Sommige fouten bij zwembadonderhoud zijn relatief klein. Maar omdat deze fout het filtersysteem van je zwembad letterlijk kan opblazen, raden we je aan om dit koste wat kost te vermijden.
De combinatie van calciumhypochloriet of dichloor en chloor creëert een dodelijk gas. Als je een automatische chlorinator op je filtersysteem hebt aangesloten en je giet de shock in de skimmer, dan zullen de twee chemicaliën in een zeer kleine ruimte samenkomen.
Het resultaat?
Kleine kamer + dodelijke gasuitbreiding = BOEM.
De oplossing
Houd uw zwembaddemper en uw skimmer ver, ver van elkaar vandaan. Voeg uw elektroshock altijd toe volgens de aanwijzingen van de fabrikant en draag de juiste veiligheidsuitrusting.
7. Overdag een schok geven aan je zwembad
Chloor in je zwembadwater hecht zich aan deeltjes die het wil doden en laat chemische verbindingen achter die chlooramines worden genoemd. Omdat ze de ogen en huid irriteren en het leven in het algemeen zuur maken, horen chlooramines niet thuis in je zwembad.
Shocken verwijdert chlooramines en helpt om het chloorniveau van je zwembad op een evenwichtige 3 delen per miljoen (ppm) te brengen.
Maar hoewel je overdag van je zwembad kunt genieten, is het de verkeerde tijd om te shocken. Een schok is ongestabiliseerd chloor. De zon, die helemaal niet vriendelijk is voor zwembadchloor, verbrandt elk uur 1 ppm, waardoor de chemicaliën minder efficiënt werken en je geld verspilt.
De oplossing
Geef de zwembaddouche ’s nachts de tijd om zijn werk te doen. Geef uw zwembad één keer per week een schokbehandeling met ongeveer 5 kg schokmiddel per 37.854 liter water en test totdat u op of in de buurt van de gewenste 3 ppm zit.
8. De calciumhardheid in je zwembadwater niet in balans brengen
Net als bij pH is het in balans houden van de calciumhardheid van je water essentieel voor een helder, schoon en veilig zwembad. En hoewel je niet te veel wilt omdat het water dan troebel wordt, is een beetje hardheid juist goed.
Het verlengt de levensduur van zaken als vinyl liners, beton, pleisterwerk, glasvezel en filters.
De oplossing
Je kunt calciumhardheidverhoger toevoegen om je calciumhardheid op het aanbevolen niveau van 175 ppm tot 225 ppm te houden (200 ppm tot 275 ppm voor zwembaden van beton en gips). Voeg het toe wanneer je je zwembad opent om het niveau op het gewenste niveau te krijgen. Controleer het regelmatig tijdens het zwemseizoen, omdat verdamping en spatten het niveau te laag kunnen maken.
Oh, en als je calciumhypochloriet shock gebruikt, voeg je eigenlijk een klein beetje calcium toe elke keer dat je het gebruikt. Het is een beetje een dubbel voordeel voor de zuinige zwembadeigenaar, want het geeft een schok en helpt de levensduur van je zwembaduitrusting te verlengen. Leuk.
9. Uw zwembadfiltersysteem minder dan acht uur per dag laten draaien
De filter van je zwembad kan zijn werk niet doen als hij niet draait. Hoe meer je je zwembadfilter laat draaien, hoe minder verontreinigingen en beestjes voor hoofdpijn kunnen zorgen. Als je het over fouten in zwembadonderhoud hebt, is dit een vrij kleine fout, maar het is nog steeds de moeite waard om die filter te laten draaien.
De oplossing
Laat je zwembadfilter en -pomp minstens acht uur per dag draaien. Afhankelijk van de grootte van je zwembad moet dit genoeg tijd zijn om al het water door de filter te laten stromen, zodat je water helderder blijft.
10. Verwaarlozen om je zwembadwater wekelijks te testen
Het bezitten van een zwembad brengt een hele lijst met klusjes met zich mee die je elke dag, week, maand en jaar moet doen. Het wekelijks testen van het water is een van de belangrijkste, omdat het je kan waarschuwen voor kleine problemen in de waterchemie van je zwembad voordat ze uitgroeien tot grote rampen.
De oplossing
Test je zwembadwater minstens één keer per week met teststrips of een vloeibaar testpakket. Neem vervolgens minstens één keer per maand een monster van je zwembadwater mee naar je plaatselijke zwembadwinkel voor een gedetailleerde analyse.
De belangrijkste waarden waarop je moet testen zijn:
- pH en alkaliteit
- Calciumhardheid
- Cyanuurzuur (chloorstabilisator)
- Zoutgehalte en totaal opgeloste vaste stoffen (TDS)
- Koper en ijzer
Je hoeft niet elke week een complete CSI-stijl controle uit te voeren, maar controleer zeker je alkaliteit, pH en vrije chloorniveaus, omdat dit de belangrijkste componenten zijn van veilig, hygiënisch zwembadwater.
11. Straatkleren dragen in je zwembad
Luister, trends zijn ons niet vreemd. We kunnen de majestueuze gekte van een romphim als de beste rocken. Een paar jaar geleden dachten we er zelfs over om zo’n zwanenjurk van Lady Gaga te kopen voor casual vrijdagen. Maar we trekken de lijn bij straatkleding in zwembaden.
Als je je alledaagse kleren in het zwembad draagt, kunnen chemicaliën, vezels en andere verontreinigingen in het water terechtkomen. Bovendien kunnen de chemicaliën in het water je kleren ruïneren. Je water komt in gevaar en iedereen in de buurt vraagt zich af waarom je ineens zo van de tie-dyed look houdt.
De oplossing
Houd je kleren aan de straatkant en gebruik zwemkleding in het zwembad.
Elke fout bevat een les voor betere zwembadverzorging
Niemand is perfect. Van een slechte waterchemie tot het laten testen van zijn experimentele algenafzuiger op bier door je oom Hank, we maken allemaal fouten bij het zwembadonderhoud.
Maar elk foutje is een nieuwe les in het verbeteren van je zwembadonderhoud. En als je de tijd neemt om te leren van de fouten van anderen, zul je merken dat je minder tijd kwijt bent aan het onderhouden van je zwembad en meer tijd overhoudt om ervan te genieten.
Veel plezier met zwemmen!