Wat is de beste chloorshock voor je zwembad?

Het geven van een schok aan je zwembad maakt deel uit van regelmatig zwembadonderhoud. Het helpt voorkomen dat algen, bacteriën en andere verontreinigingen zich ophopen in het water. Maar het juiste soort zwembad schokmiddel is essentieel om je water schoon en helder te houden.

Niet alle schokdempende producten zijn geschikt voor elk type zwembad of voor elke zwembadsituatie. Over het algemeen raden we de volgende zwembaddoseringen aan:

Cal-hypo shock: Gebruik dit als je algenproblemen hebt of als je een krachtige, wekelijkse behandeling wilt. Je moet dit ’s nachts gebruiken en minstens 8 uur wachten voordat je gaat zwemmen. Wees voorzichtig met het gebruik in zoutwaterzwembaden, omdat het kalkaanslag kan veroorzaken in de zoutwatergenerator door het calciumhardheidsniveau te verhogen.

Dichloorshock: Een beetje minder krachtig dan cal-hypo shock, maar nog steeds effectief. Gebruik dit voor wekelijkse behandelingen of algenproblemen in zoutwaterzwembaden. Dit veroorzaakt geen kalkaanslag, maar het verhoogt je cyanuurzuurniveau. Je kunt het overdag toevoegen omdat het gestabiliseerd is, maar je moet nog steeds minstens 8 uur wachten voordat je gaat zwemmen.

Schokmiddel zonder chloor: Gebruik dit als wekelijkse behandeling of als je kort na de schok wilt zwemmen. Het heeft geen invloed op je calcium- of CYA-waarden, maar wel op je pH-waarde. Dit is niet effectief om grotere problemen zoals algen aan te pakken.

Hoe werkt een zwembadschok?

Wanneer je je zwembad shockt, voeg je genoeg chemicaliën (meestal chloor) toe om het water te reinigen en de ophoping van chloramine te verwijderen. Deze chlooramines ontstaan wanneer chloor zich vermengt met urine, zweet, de oliën in onze huid en stikstof. Het is een natuurlijk chemisch proces dat plaatsvindt wanneer je chloor zijn werk doet. Maar het is wat een zwembad die chloorachtige geur geeft.

Als je ooit een hotelzwembad hebt bezocht of naar de sportschool bent gegaan voor een snelle workout en veel chloor hebt geroken, ben je eigenlijk een verkeerd ontsmet zwembad tegengekomen. Die sterke chloorgeur is een gevolg van de ophoping van chlooramines in het water, niet een indicatie dat het zwembad zelf schoon is.

Wat zijn de beste soorten zwembadschokdempers?

Cal-Hypo chloorschok

Calcium hypochloriet shock, of cal-hypo shock, is de krachtigste schokbehandeling voor zowel regulier zwembadonderhoud als problematisch zwembadwater.

Calciumhypochloriet is meestal te vinden in korrelvorm en is gemakkelijk verkrijgbaar, betaalbaar en eenvoudig te gebruiken. Sommige versies kunnen direct in het water worden verspreid of je moet het eerst oplossen voordat je het aan je zwembad toevoegt.

Er zijn varianten die 65% tot 75% chloor bevatten. Het zal echter wel je andere chemische niveaus beïnvloeden. Omdat cal-hypo calcium bevat, kan het kalkaanslag veroorzaken. En het zal ook de pH-waarde van je water verhogen, dus als de pH-waarde hoog is na een schok, moet je het in balans brengen. Het is echter ongestabiliseerd chloor, wat betekent dat het geen cyanuurzuur bevat en je CYA-niveaus niet verhoogt.

Cal-hypo shock mag alleen ’s nachts worden gebruikt omdat het ongestabiliseerd chloor is en de UV-stralen van de zon het kunnen wegbranden. Voeg de zwembadshock gewoon toe aan je water bij het vallen van de avond, circuleer je water en controleer je zwembad de volgende dag.

Last van algen of groen zwembadwater? Cal-hypo is de beste schokbehandeling voor jou. Het is krachtig genoeg om verontreinigingen te doden en de algengroei te stoppen (vergelijkbaar met een algicide). Het kan echter meerdere doses nodig hebben, afhankelijk van je situatie.

Het is een krachtige wekelijkse behandeling voor je zwembad, vooral als je voortdurend groen of troebel water hebt. Het is echter niet geschikt voor zoutwaterzwembaden, hot tubs of zelfs kleinere zwembaden. Volg altijd de instructies van de fabrikant en let op de aanwijzingen op de verpakking.

Dichloorschok

Ook bekend als natriumdichloor-s-triazinetrion of natrium sichlor, kan dichloorshock worden gebruikt voor zowel schokbehandelingen als gewone chloordoseringen.

In tegenstelling tot cal-shock bevat het slechts 50% tot 60% chloor en is het gemaakt met gestabiliseerd chloor zodat het niet verbrandt in de zon.

Maar dat betekent dat het 0,9 ppm cyanuurzuur toevoegt voor elke ppm extra vrij chloor. Vermijd dus het gebruik van dit soort zwembaddouche als je watertestkit een hoger cyanuurzuurgehalte aangeeft dan normaal.

De meeste merken kunnen direct aan je zwembad worden toegevoegd, maar sommige moeten eerst worden opgelost. En nadat je het aan je zwembadwater hebt toegevoegd, moet je 8 uur wachten voordat je weer kunt zwemmen.

Er zijn ook dichloorproducten met een lager percentage (15% tot 20%) die werken als “schok-en-zwem” opties. Deze laten je meestal 15 minuten zwemmen na de behandeling van je zwembad, maar je moet altijd het etiket lezen en de instructies volgen.

Schokmiddel zonder chloor

Als je een schok wilt geven aan je zwembad en daarna snel wilt zwemmen, is een chloorvrije schokdemper de beste optie. Door te kiezen voor deze kaliummonosulfaat schokdemper krijg je een zachter alternatief voor zwembadschok, zonder dat dit invloed heeft op je andere chemische niveaus.

Je kunt chloorvrije shocks dag en nacht aan je zwembadwater toevoegen. En omdat het snel werkt en zacht is, kun je na ongeveer 20 minuten weer veilig zwemmen. Dit is ook een geweldige optie voor kleinere, bovengrondse zwembaden omdat het langer duurt voordat een traditionele chloorshock is uitgewerkt.

Wil je de algen in je zwembad bestrijden? Helaas is een chloorvrije schokdemper niet krachtig genoeg om groen water en algengroei te elimineren. En dit type werkt alleen als er een chloorsysteem aanwezig is in het zwembad. Dit is de beste manier om een zoutwaterzwembad of een hot tub te shocken.

Vergelijkbare berichten