Op de juiste manier een schok geven aan een zwembad
Je zwembad regelmatig een schokbehandeling geven is een eenvoudige manier om te voorkomen dat verdwaalde algen en bacteriën wortel schieten in je water. Het zorgt er ook voor dat je zwembad blijft ruiken… nou ja, hopelijk naar helemaal niets.
Wat is een zwembadbehandeling?
Een zwembadshock is een chemische stof die chloramines in je zwembadwater oxideert. Het “shocken” van je zwembad is ook een proces dat superchlorering wordt genoemd. Door je zwembad een schokbehandeling te geven, voeg je genoeg chloor (of een andere chemische stof) toe om het water te ontsmetten en de ophoping van chlooramines te vernietigen.
Chlooramines worden gevormd wanneer chloor zich mengt met de stikstof in zweet, olie en urine. Dit is een natuurlijk chemisch proces, eigenlijk een bijproduct van chloor dat zijn werk doet.
Denk terug aan de laatste keer dat je langs een hotelzwembad liep. De sterke chloorlucht komt eigenlijk van chlooramines, een teken van slecht ontsmet water.
Het geven van een schok aan je zwembad kan ook helpen om troebel water op te ruimen en algengroei te doden als je zwembad groen is.
Soorten chloor
Voordat we ingaan op hoe je een zwembad shockt, moet je eerst het verschil begrijpen tussen totaal en vrij chloor, en gecombineerde chloor en breekpuntchlorering.
Vrije chloor (FC) is de hoeveelheid zwembadchloor die je water actief desinfecteert. Je wilt dat het FC-niveau van je water tussen de 1 en 3 delen per miljoen (ppm) ligt, zodat de chemicaliën hun werk kunnen doen.
Gecombineerd chloor (CC) is de hoeveelheid chloor die gebruikt is. Het zit nog steeds in het water, maar het ontsmettingsvermogen is sterk verminderd. Je wilt je CC-niveau op minder dan 0,2 ppm houden.
Totaal chloor (TC) is de som van FC en CC in je zwembad. Testkits voor zwembadwater kunnen de FC en TC van je water meten. Om de CC van je zwembad te vinden, trek je simpelweg de FC van de TC af.
Breekpuntchlorering is wanneer je genoeg FC hebt om de moleculaire bindingen van chloramine te verbrijzelen. Je moet tien keer de hoeveelheid CC toevoegen om dit punt te bereiken.
Probeer het breekpunt te bereiken elke keer dat je je zwembad shockt. Als je het breekpunt niet bereikt, kan dit resulteren in nog meer chlooramines in je zwembad en als de chlooramineniveaus ongecontroleerd blijven stijgen, moet je uiteindelijk misschien je water gedeeltelijk of zelfs volledig vervangen om het probleem op te lossen.
Als je meer wilt weten over het verschil tussen vrij en gecombineerd chloor, dan hebben we daar hier een uitgebreid artikel over geschreven.
Soorten zwembadschok
Over het algemeen kun je je zwembad niet shocken met gewone chloortabletten, maar je hebt wel de keuze uit verschillende producten om je chloorniveau op te pompen.
1. Calcium Hypochloriet Shock
Deze chemische stof, ook bekend als cal hypo, wordt al sinds 1928 gebruikt om zwembaden en gemeentelijke waterbronnen te desinfecteren. Het is een van de goedkoopste en handigste manieren om je zwembad een schokbehandeling te geven.
De meeste commerciële versies bevatten tussen 65% en 75% chloor.
Calciumhypochloriet moet worden opgelost voordat je het aan je zwembad toevoegt.
Het moet na zonsondergang gebruikt worden.
Het duurt ongeveer acht uur voordat je weer veilig kunt zwemmen.
Het voegt ongeveer 0,8 ppm calcium toe aan je water voor elke ppm FC die je toevoegt, dus wees voorzichtig als je waterbron al een hoog calciumgehalte heeft.
2. Schokschok met lithiumhypochloriet
Als je water een hoog calciumgehalte heeft en je het niet erg vindt om wat extra te betalen, dan is lithiumhypochloriet de beste oplossing. Het lost veel sneller op dan calciumhypochloriet, dus je kunt het direct aan je zwembad toevoegen zonder het eerst op te lossen.
Commerciële versies bevatten 35% chloor.
Het moet na zonsondergang worden gebruikt.
Het duurt ongeveer acht uur voordat je weer veilig kunt zwemmen.
Het kan giftig zijn voor waterleven (waardoor het een goede algicide is), dus je moet voorzichtig zijn met het weggooien van recent behandeld water.
Opmerking: Het kan moeilijk zijn om lithiumhypochloriet te vinden. Sommige fabrikanten van zwembadchemicaliën zijn gestopt met de productie ervan vanwege de stijgende kosten van lithium, waarvan het meeste nu wordt gebruikt om lithiumbatterijen te maken.
3. Dichloorschok
De eigenlijke namen van dit zwembadschokmiddel zijn natriumdichloor-s-triazinetrion of dichloorisocyanuurzuur. (Probeer een van beide vijf keer snel uit te spreken.) Dichloorshock is veel eenvoudiger uit te spreken en nog eenvoudiger te gebruiken. Afhankelijk van het merk kun je het direct aan je zwembad toevoegen. Je kunt dit type schok ook gebruiken voor zoutwaterzwembaden.
Het bevat meestal tussen 50% en 60% chloor.
Je kunt het gebruiken voor zowel reguliere chloordoseringen als schokbehandelingen.
Je hoeft het meestal niet van tevoren op te lossen.
Het voegt 0,9 ppm cyanuurzuur toe voor elke ppm extra FC.
Het moet na zonsondergang worden gebruikt.
Het duurt ongeveer acht uur voordat je weer veilig kunt zwemmen.
4. Schokmiddel zonder chloor
Als je een schok wilt geven aan je zwembad en daarna snel een duik wilt nemen, dan is dit precies wat je nodig hebt. Een chloorvrije schokbehandeling met kaliumperoxymonosulfaat is een snel en goedkoop alternatief voor een zwembadschok. Dit is de voorkeursbehandeling voor zoutwaterzwembaden.
Je kunt het op elk moment direct aan je zwembadwater toevoegen.
Het duurt ongeveer 15 minuten voordat je weer veilig kunt zwemmen.
Omdat het niet afhankelijk is van chloor, werkt het niet als algicide.
Wanneer een schok geven aan je zwembad
Volgens de gebruiksaanwijzing van chloorshocks moeten ze worden gebruikt nadat de zon is ondergegaan. Dit komt omdat de uv-stralen van de zon ongestabiliseerd chloor wegbranden, waardoor de schokdemper niet zo effectief is. Door je zwembad ’s nachts te shocken, zorg je ervoor dat de chemicaliën werken zoals ze bedoeld zijn.
Hoe vaak moet je je zwembad schokken?
We raden aan om je zwembad één keer per week, of ten minste om de twee weken, te shocken om het water goed schoon te houden. Hoe vaker je het zwembad gebruikt, hoe vaker je de zwembaddouche moet pakken. Naast je wekelijkse of halfwekelijkse behandelingen kun je onder bepaalde omstandigheden een extra zwembadshock gebruiken, zoals na:
zwaar zwembadgebruik (zoals een zwembadfeest)
een hevige regenbui of schadelijke wind (vooral als je zwembad puin heeft verzameld)
een grote verandering in het waterpeil
een zwembadongeluk met darmen
Zie extra schokken als een verzekering tegen algen en andere verontreinigingen. Het is beter om bacteriën te verwijderen voordat ze de kwaliteit van je water kunnen aantasten of iemand ziek kunnen maken.
Een zwembad op de juiste manier shocken
Superchloreren van je zwembad is schokkend (sorry, we konden het niet laten) eenvoudig als je het eenmaal onder de knie hebt. Bovendien werkt dit proces voor elk type zwembad, inclusief ingegraven zwembaden, bovengrondse zwembaden en kleine opblaasbare zwembaden.