Hoe uw chloorniveau beschermen met zwembadstabilisator

De zon en haar UV-stralen zullen het chloor in je zwembad opeten voordat het je water kan reinigen. Je kunt je zwembad niet naar binnen verplaatsen, weg van de zon, maar je kunt wel een zwembadstabilisator toevoegen om de effecten van de zon tegen te gaan en het chloorniveau stabiel te houden.

Wat is chloor zwembad stabilisator?

Zwembadstabilisator staat ook bekend als zwembadconditioner, chloorzwembadstabilisator, chloorstabilisator of cyanuurzuur. En je kunt dit chemische additief zowel vloeibaar als in korrelvorm (poeder) kopen. Het zit ook in chloortabletten of -staafjes (trichloor genoemd) of in shock (dichloor genoemd). Als ze samen worden gemengd in shock of tabletten, wordt het resulterende product gestabiliseerd chloor genoemd.

Normaal gesproken hoeven zwembadbezitters geen extra stabilisator toe te voegen als ze een van de combinatieproducten gebruiken. Sterker nog, als je te veel toevoegt, kun je een probleem ontwikkelen dat “kruip” wordt genoemd, wat de neiging van de stabilisatorchemicaliën beschrijft om zich na verloop van tijd op te bouwen tot problematische niveaus. Te veel van welke chemische stof dan ook in je zwembad is nooit goed.

Om te bepalen hoeveel chloorstabilisator er in je water zit, moet je het CYA-niveau controleren. Je kunt dit controleren met teststrips, een vloeibaar testpakket of door een watermonster te nemen bij je plaatselijke zwembadwinkel. Als je het zelf test, zorg er dan voor dat je een testkit of strips koopt die kan controleren op CYA of cyanuurzuur niveaus.

Als het niveau van je zwembadstabilisator te hoog wordt, kan het de effectiviteit van je ontsmettingsmiddel verminderen, of met andere woorden, precies het tegenovergestelde doen van waar het voor bedoeld is.

De enige manier om het stabilisatorgehalte in je zwembad te verlagen is door een deel van het water te verwijderen en schoon water toe te voegen. Als je dat hebt gedaan, moet je alle chemicaliën opnieuw in balans brengen.

Wat is de stabilisator in een zwembad?

Eenvoudig gezegd helpt een zwembadconditioner of stabilisator je chloor langer in het water te houden. Met andere woorden, het voorkomt drastisch chloorverlies. Meer specifiek bindt het zich aan chlorietionen (je vrije chloor), waardoor ze ongevoelig worden voor zonnestralen.

Zonder deze stof zouden ultraviolette stralen de chlorietionen afbreken, waardoor het chloor in de lucht zou verdampen. Het stabiliseert het ion letterlijk. Je vrije chloor is dan drie tot vijf keer langer beschikbaar voor ontsmetting dan zonder stabilisator.

Maar aan die langere levensduur zit een addertje onder het gras. Wanneer stabilisator een verbinding vormt met chloor, wordt het ontsmettingsvermogen, dat de mooie naam Oxidation Reduction Potenial (ORP) draagt, enigszins belemmerd. Met andere woorden, gestabiliseerd chloor doet er langer over om bacteriën te doden dan chloor zonder stabilisator.

Als je ook een hot tub hebt, is dit de reden waarom je absoluut geen stabilisator aan je spa moet toevoegen. De bacterie die folliculitis veroorzaakt, Pseudomonas aeruginosa, doet er 100 keer langer over om te verdwijnen uit een spa met gestabiliseerd chloor, waardoor jij en je hot tub-gasten kwetsbaar worden voor infecties.

Het goede nieuws is dat zolang je de juiste hoeveelheid vrij chloor handhaaft, de stabilisator ongelooflijk nuttig is om de levensduur van je chloor te verlengen, je zwembadchemie op peil te houden en je geld te besparen.

Hoeveel zwembadstabilisator moet je gebruiken?

Voordat je chemicaliën aan je zwembad gaat toevoegen, moet je weten hoeveel CYA er al in je water zit. CYA kan in je water terechtkomen door chloortabletten of sommige soorten shock toe te voegen.

Er zijn grote verschillen tussen de aanbevelingen voor het optimale stabilisatieniveau in je zwembad, van een paar deeltjes per miljoen (ppm) tot 100 ppm, en alles daar tussenin.

Wij adviseren niets hoger dan 50 ppm. Bij die concentratie wordt het verschil in chlooreffectiviteit tussen zwembaden met stabilisator en zonder stabilisator merkbaar. Je kunt ook meer algengroei zien bij niveaus boven 50 ppm vanwege het negatieve effect op je vrije chloor.

Om je nog meer gerust te stellen: stabilisatieniveaus boven 50 ppm bieden geen significante toename in UV-bescherming voor chloor, maar ze verhogen wel het risico op groei van bacteriën en algen.

Als je zwembadstabilisator 50 ppm of lager is, wil je nog steeds je beschikbare chloor controleren door regelmatig het water te testen om er zeker van te zijn dat je zwembad goed ontsmet is.

Om een gezonde balans van vrij chloor en stabilisator te behouden, moet je ernaar streven om het niveau van je ontsmettingsmiddel op 7,5 procent van je stabilisatorniveau te houden. Dit betekent dat als de conditioner van je zwembad 50 ppm is, je het vrije chloorniveau op ongeveer 3 ppm wilt houden, het ideale niveau in elk geval.

Waarschuwing: Er moet een uitzondering worden gemaakt op de aanbevolen niveaus van chloorstabilisator in het geval van besmetting met cryptosporidium. Cryptosporidium, ook wel crypto genoemd, is een parasiet die soms in zwembaden wordt geïntroduceerd door fecale besmetting en die zeer resistent is tegen chloor. Je hoort soms over gemeentelijke zwembaden of plonsbaden die worden gesloten “vanwege de besmetting met cryptosporidium”.

Vanwege het vermogen van de parasiet om te overleven onder normale chloorniveaus, moet je, als je dit type besmetting in je zwembad aantreft, het stabilisatieniveau van je zwembad verlagen tot maximaal 15 ppm voordat je gaat hyperchloreren. Je moet ook je filter terugspoelen of vervangen en het water in balans brengen voordat je iemand weer in je zwembad toelaat.

Wanneer moet je chloorstabilisator aan je zwembad toevoegen?

Klinkt één keer per jaar chemicaliën toevoegen aan je zwembad te mooi om waar te zijn? Nou, dat is het ook, behalve in het geval van zwembadstabilisator. Omdat de chemicaliën tijdens het gebruik niet opraken en ook niet vergassen zoals andere zwembadadditieven, blijven ze gewoon in het water.

De concentraties zullen meestal niet afnemen, tenzij je te maken hebt met aanzienlijke spatten of verdamping, waardoor je water moet toevoegen. Verdunning (door regen of bijvullen) zal de stabilisatorconcentratie in je zwembad ook verlagen.

Als je elke week gestabiliseerd chloor in je zwembad gebruikt, voeg je een beetje stabilisator toe elke keer dat je chloor toevoegt. Je hebt het hele jaar door niet meer nodig om de stabilisator op de juiste concentratie te houden.

Hierdoor kunnen de stabilisatorniveaus in het zwembad na verloop van tijd echter omhoog kruipen, vooral als je je zwembad niet vaak hoeft bij te vullen. Koop kwalitatieve teststrips voor zwembadchemie en je kunt het stabilisatorniveau in de gaten houden als je elke week je water test.

Als je merkt dat je stabilisatorpeil omhoog kruipt, controleer dan je waterpeil. Het bijvullen van je zwembad kan voldoende zijn om het weer een beetje omlaag te krijgen.

Je kunt ook overstappen op niet-gestabiliseerd chloor, dat verkrijgbaar is in vloeibare vorm en in korrels. Zorg er wel voor dat je je waterchemie in de gaten houdt, zodat je indien nodig kunt overschakelen of stabilisator kunt toevoegen.

Hoe voeg je zwembadstabilisator toe

Sommige instructies voor zwembadchemicaliën zeggen dat je ze bij het filter moet toevoegen, terwijl je andere chemicaliën rechtstreeks in het zwembadwater kunt gieten. Als het gaat om zwembad stabilisator, wil je geen van beide doen, zelfs als de instructies zeggen dat het goed is.

Onthoud dat zwembadstabilisator een zuur is. De chemische stof lost heel langzaam op. Het is zelfs zo dat de zuurgraad je zwembadoppervlakken of skimmer kan beschadigen als je het laat zitten en het in zijn eigen tijd oplost.

We raden aan om een emmer van vijf liter te kopen, deze te vullen met water en vervolgens de stabilisator in dat water op te lossen. Op deze manier, of het nu tien minuten of een uur duurt om op te lossen, beschadig je geen dure zwembadoppervlakken of delicate circulatieonderdelen door er een onverdund zuur op te laten rondslingeren.

Opmerking: Voeg nooit chemicaliën toe aan je skimmer en door je zwembadfilter. Dit kan erg gevaarlijk zijn en uw zwembadfiltersysteem beschadigen.

Heb je echt een chloor stabilisator nodig?

Je weet al dat je nooit conditioner moet toevoegen aan een hot tub, en je kan waarschijnlijk wel raden dat binnenzwembaden geen baat hebben bij een zwembadstabilisator omdat ze meestal niet direct blootgesteld worden aan UV-stralen.

Maar is er een dwingende reden om geen zwembadstabilisator te gebruiken in buitenzwembaden?

Nee. Als je een ingegraven of bovengronds zwembad met chloor of zoutwaterchlorering voor buiten hebt, zal een juist gebruik van stabilisatoren je tijd en geld besparen op chloor.

Natuurlijk kan te veel stabilisator problemen veroorzaken. Zorg er gewoon voor dat je het elke week in de gaten houdt, samen met de chloorconcentraties om een goede chemie van het zwembad te garanderen.

Je kunt gerust zijn als je weet dat je zwembad veilig is om in te zwemmen voor je hele gezin, zonder dat je extra chloor hoeft toe te voegen voor elk uur dat de zon schijnt.

Veel plezier met zwemmen!

Vergelijkbare berichten