Het verschil tussen totaal en vrij chloor
Chloor is chloor is chloor, toch? Je voegt het toe aan je zwembad, je zwembad is schoon en dat is dat. Het is geen moeilijk concept om te begrijpen. Behalve dan dat er meer dan één soort chloor in je zwembadwater zit, en als je niet bijhoudt hoeveel er van elk soort in het water zit, is je zwembad misschien niet zo schoon als je denkt.
De sleutel tot het schoonhouden van je zwembad – en zwemmers veilig en gezond houden – is het verschil begrijpen tussen totaal en vrij chloor.
Wat zijn Gecombineerd, Totaal en Vrij chloor?
Wacht, waar komt die derde optie vandaan?! Gecombineerd chloor? Is dat niet hetzelfde als totaal chloor?
Het korte antwoord is nee, maar het is makkelijk om ze door elkaar te halen. Dat wil zeggen, totdat je begrijpt wat elke term betekent en hoe elk type chloor ontstaat.
Vrij chloor
Wanneer je chloor aan je zwembad toevoegt, lost het op en vormt het onderchlorig zuur (HOCI). Dit zwakke zuur dissocieert vervolgens verder in het water, combineert met zuurstof en vormt hypochloriet (CIO), een oxiderend ion en het actieve ingrediënt in huishoudbleekmiddel. Samen vormen deze chemicaliën vrij chloor.
Zoals de naam al zegt, is dit het chloor dat vrij of beschikbaar is om je zwembad te ontsmetten. Dit is waar je op test als je de chemie van je zwembadwater in balans brengt. Als je chloor toevoegt, verhoog je de hoeveelheid vrij chloor in het water en streef je naar tussen de 1 en 3 delen per miljoen (ppm), waarbij het ideale niveau 3 ppm is.
Zodra het vrije chloor begint te reageren met verontreinigingen in het water, wordt het gecombineerd chloor.
Gecombineerd chloor
Om je zwembadwater te ontsmetten, oxideert vrij chloor verontreinigingen zoals stikstof en ammoniak. Tijdens dit proces wordt het beschikbare chloor opgebruikt, combineert het met de verontreinigingen die het tegenwerkt en wordt het gecombineerd chloor. Dit is ook hoe chlooramines worden gevormd.
Er blijft wel wat chloor in het water achter, maar het ontsmettingsvermogen is minder dan bij vrij chloor.
Totaal chloor
Simpel gezegd is dit de som van het gecombineerde en vrije chloor in je zwembadwater.
FC + CC = TC
Alles bij elkaar
Als het totale en vrije chloorgehalte gelijk zijn, is er geen gecombineerd chloor in je water, wat betekent dat er nog geen chloor is verbruikt.
Als het totale chloorgehalte hoger is dan het vrije chloorgehalte, is het verschil tussen de twee het gecombineerde chloorgehalte.
Om je zwembad goed te kunnen ontsmetten, moet het vrije chloorniveau hoger blijven dan het gecombineerde chloorniveau. Daarom is het zo belangrijk om je zwembadwater regelmatig te testen. Dit is eenvoudig te doen met teststrips of een vloeibare testkit.
Vrij chloor betekent vrij zwemmen!
Niet meer zo verwarrend, toch? Het is echt heel eenvoudig als je maar een klein beetje scheikunde en wiskunde begrijpt. Dan hoef je er alleen nog maar voor te zorgen dat je de juiste hoeveelheid vrij chloor in je zwembad hebt om het schoon en ontsmet te houden.
Een ongesaneerd zwembad is een onveilig zwembad. Houd het chloorgehalte goed in de gaten, dan kunnen jij en je gezin zorgeloos van je zwembad genieten.
Veel plezier met zwemmen!