Zuiveringsmiddel: Hoe werkt het en is het beter dan vlokmiddel?
Als je last hebt van zacht, troebel zwembadwater en je bent op zoek naar een eenvoudige oplossing, dan is zwembadklaringsmiddel een geweldige optie. Het is een eenvoudige methode om troebelheid in je zwembad op te lossen. Maar het werkt niet voor elk troebel zwembadprobleem. Dus wanneer moet je een zuiveringsmiddel gebruiken? En wanneer moet je in plaats daarvan een vlokmiddel gebruiken?
Hier volgt een korte uitleg over het verschil tussen een zuiveringsmiddel en een vlokmiddel en hoe je een zuiveringsmiddel gebruikt voor kristalhelder water. Je kunt de korte video hieronder bekijken. Of lees verder voor de volledige uitleg over zwembadwaterzuivering.
Wat is zwembad voorzuiveringsmiddel?
Een zuiveringsmiddel voor zwembaden zuivert troebel water door de kleine deeltjes en verontreinigingen samen te klonteren. Als je een zuiveringsmiddel toevoegt aan troebel water, klonteren die kleinere deeltjes samen tot grotere deeltjes die door je filter opgevangen kunnen worden.
De meeste zuiveraars vernietigen de deeltjes in je troebele water niet. In plaats daarvan binden ze de kleine deeltjes samen tot grotere klonters. Zonder een waterzuiveraar zouden die kleine deeltjes gewoon door je zwembadpomp en filter gaan en zo weer in je zwembadwater terechtkomen.
Wat zijn de voordelen van een zwembad zuiveraar?
Als je zwembad slechts licht troebel is en je hebt geen haast om je water helder te krijgen, dan is zwembad zuiveraar om verschillende redenen een makkelijke keuze:
Klaringsmiddel voor zwembaden is minder werk. Je hoeft het zuiveringsmiddel niet uit te zuigen of te verwijderen als je het gebruikt. Je hoeft alleen het zuiveringsmiddel aan het water toe te voegen en te wachten tot het zijn werk doet.
Zwembad zuiveraar is goed voor lichte vertroebeling. Als je zwembadwater een beetje troebel is, maar je kunt de bodem van je zwembad nog wel zien, dan is een zuiveraar de juiste keuze. En het is een leuke optie om te gebruiken na een zwembadfeestje.
Een zwembad zuiveraar bespaart water. Omdat het de natuurlijke functie van je zwembadfilter gebruikt, hoef je geen water uit het zwembad te verwijderen als je een zuiveraar gebruikt.
Zwembad zuiveraar kan altijd gebruikt worden. Zelfs als je zwembad niet merkbaar troebel is, kun je een beetje zuiveringsmiddel toevoegen om het water een oppepper te geven en het er extra sprankelend uit te laten zien.
Wat zijn de nadelen van zwembad zuiveraars?
Voordat je een zwembad zuiveraar gebruikt, zijn er een paar gevallen waarin het niet de beste optie is om een troebel zwembad op te klaren:
Zwembad zuiveraar werkt langzaam. Het kan twee of drie dagen duren voordat je zwembad helemaal helder is, afhankelijk van de ernst van de vertroebeling.
Je moet het filter reinigen met een zuiveringsmiddel voor zwembaden. Zodra het zuiveringsmiddel heeft gewerkt, zitten al die samengeklonterde deeltjes in het filter. Je moet je zandfilter terugspoelen, je diatomeeënaarde of D.E. filter schoonmaken en terugspoelen, of je cartridge filtermedium schoonmaken.
Zwembadreiniger is minder krachtig. Vergeleken met een flocculant is een klaringsmiddel voor zwembaden niet zo effectief om troebele zwembaden schoon te maken. Het is beter geschikt voor licht troebel water.
Hoe lang duurt het voordat het zwembadwaterzuiveringsmiddel werkt?
Afhankelijk van de troebelheid van je zwembad, kan het 2-3 dagen duren voordat je water helder is met een zuiveringsmiddel voor zwembadwater. Je moet je water in balans houden en je filter 24/7 laten draaien terwijl het zuiveringsmiddel aan het werk is. En als je een algenprobleem hebt, moet je dat eerst aanpakken voordat je het zuiveringsmiddel toevoegt. Bekijk ook onze gids over De slimme manier om algen in je zwembad snel te doden.
Zwembad zuiveraar gebruiken
Zwembad zuiveraar is eenvoudig te gebruiken, maar het is belangrijk om de juiste stappen in de juiste volgorde te volgen om het zuiveringsmiddel effectief te laten werken. Onthoud: als je ook algen in je zwembad hebt, pak dat probleem dan eerst aan voordat je het zuiveringsmiddel gebruikt. Geen enkele hoeveelheid zuiveringsmiddel zal algen doen verdwijnen.
1. Afschuimen, borstelen en stofzuigen
Je wilt er zeker van zijn dat het zuiveringsmiddel effectief kan werken in je water, dus begin met het verwijderen van al het grote vuil met een skimmer net. Borstel vervolgens je wanden met een harde zwembadborstel en stofzuig je zwembad handmatig.
2. Test en balanceer je zwembadwater
Test je water met teststrips of een vloeibare testkit. Pas vervolgens de pH en alkaliteit aan als dat nodig is. De pH-waarde moet tussen 7,4 en 7,6 liggen en de alkaliteit tussen 100 en 150 ppm.
3. Geef je zwembadwater een schokbehandeling
Als je algen of een hoog gehalte aan chloorverbindingen (ook wel chlooramines genoemd) hebt, moet je het water eerst een schokbehandeling geven. Door een hoge dosis chloor toe te voegen, ook wel bekend als het geven van een schok aan je zwembad, dood je alle verontreinigingen in je water. Als het troebele water werd veroorzaakt door algenbloei in je zwembad, moet je het water twee of drie keer shocken, afhankelijk van het type algen.
Laat je filter draaien en laat de schok ’s nachts of minstens 8 uur oplossen. Test daarna je water opnieuw.
4. Laat je filter 24/7 draaien
Laat je filter de komende dagen continu draaien om het troebele water op te ruimen. Je kunt terugkeren naar je normale filterschema zodra je water is opgeklaard.
Omdat je de kracht van je filter gebruikt om het water helder te krijgen, zal je zwembad sneller helder worden, afhankelijk van het type filter dat je hebt. D.E. filters hebben de sterkste filtercapaciteit en klaren troebel water zeer snel op. Patronenfilters doen er iets langer over en zandfilters doen er het langst over.
5. Verhoog de circulatie in uw zwembad
Om al het zwembadwater door de skimmer en in het filtersysteem te krijgen, moet je zorgen voor een goede watercirculatie in je zwembad.
U kunt helpen om het troebele water van de bodem van het zwembad naar boven te laten stromen door uw retoursproeiers in een hoek van 45° naar beneden te richten en allemaal in dezelfde richting.
Eigenaars van een ingegraven zwembad moeten ervoor zorgen dat de hoofdafvoer het water van de bodem van het zwembad naar het filtersysteem leidt. Als je geen hoofdafvoer hebt, kun je een handstofzuiger gebruiken en deze ondersteboven op de bodem van het zwembad draaien om als hoofdafvoer te dienen.
6. Klaringsmiddel toevoegen
Nadat de schok in het zwembad is verdwenen, is het tijd om een zuiveringsmiddel toe te voegen. Lees de instructies van de fabrikant en voeg de juiste hoeveelheid toe voor de grootte van uw zwembad. Gebruik een zwembadcalculator als je hulp nodig hebt bij het berekenen van het volume van je zwembad. Vergeet niet dat het filter 24/7 moet blijven draaien terwijl het waterzuiveringsmiddel werkt.
7. Maak je filters schoon en test je water opnieuw
Na 2 of 3 dagen zou je water helderder moeten zijn. Reinig of spoel je filters terug en test je waterchemie opnieuw. Sommige zwembadzuiveraars kunnen de pH-waarde verhogen, dus gebruik indien nodig een pH-verminderaar.
Moet je een zuiveringsmiddel of vlokmiddel gebruiken?
Als je zwembad slechts een beetje troebel is of als je een cartridgefilter hebt, gebruik dan een zwembadklaringsmiddel. Je kunt dit in elke situatie met elke filterinstallatie gebruiken. Het is alleen niet zo krachtig als een flocculant en het duurt langer voordat het werkt. Als je extreem troebel zwembadwater hebt of je wilt je water snel helder maken, gebruik dan zwembadvlokmiddel. De vlokmiddel werkt effectiever bij het samenklonteren van deeltjes. Maar dan moet je het water wel handmatig opzuigen en je filter omzeilen.
Veelgestelde vragen over zwembad voorzuiveringsmiddel
Op zoek naar meer hulp bij het gebruik van zwembadklaringsmiddel? Hier zijn enkele veelgestelde vragen en antwoorden.
Wanneer moet ik een zuiveringsmiddel toevoegen aan mijn water?
Als je troebel water hebt, maar je waterchemie (pH, alkaliteit en chloor) is in balans en je filters zijn schoon, dan kun je een zwembad zuiveraar toevoegen. Klaringsmiddel voor zwembaden is handig om te gebruiken als je je zwembad opent of bij licht troebel water. Zorg er echter wel voor dat je algen doodt voordat je een zuiveringsmiddel gebruikt (dit kun je meestal doen door je zwembad een schokbehandeling te geven voordat je een zuiveringsmiddel gebruikt).
De meeste zwembaden kunnen tot één keer per week behandeld worden met een zuiveringsmiddel. Zorg er wel voor dat de chemie van je zwembadwater in balans is en dat je zwembadfilter 24/7 draait terwijl je het zuiveringsmiddel gebruikt. Als je echter constant troebel zwembadwater hebt, kan het zijn dat je andere onderliggende problemen hebt, zoals slechte filtratie of slechte waterchemie.
Kan ik teveel zuiveringsmiddel in mijn zwembadwater doen?
Zoals veel zwembadchemicaliën kan het gebruik van te veel zuiveringsmiddel meer zwembadproblemen veroorzaken, zoals troebel water en bacteriegroei. Het is echter goed om één keer per week een zuiveringsmiddel te gebruiken. Wees voorzichtig met het gebruik van een zuiveringsmiddel als je een metaal sekwestratiemiddel in je zwembadwater gebruikt. Deze twee producten werken elkaar tegen en kunnen voor nog meer problemen zorgen in je water.
Volg altijd de instructies van de fabrikant en voeg de juiste hoeveelheid zuiveringsmiddel toe op basis van het volume van je zwembad. En zorg ervoor dat je waterchemie in balans is, inclusief de pH-waarde, alkaliteit en chloorwaarden. Als je meer hulp nodig hebt met zwembadchemie, bekijk dan onze Basisgids Zwembadchemie 101.
Kun je zwembadreiniger en algenicide samen gebruiken?
Voordat je een waterzuiveraar gebruikt, moet je alle algen in je zwembad behandelen. Geen enkele hoeveelheid waterzuiveringsmiddel zal algen in je water elimineren, dus je moet je zwembad eerst een schokbehandeling geven. Als je een beginnend stadium van algengroei hebt, kan een flocculant helpen om zwevende algendelen te binden, waardoor het makkelijker wordt om ze op te zuigen. Hoe dan ook, je moet nooit twee chemicaliën tegelijk aan je zwembadwater toevoegen.
Kan ik een zuiveringsmiddel gebruiken in een zoutwaterzwembad?
Ja, een waterzuiveraar werkt in elk type zwembad. Zorg er wel voor dat je andere waarden, zoals chloor, alkaliteit en ph, binnen bereik zijn.
Kun je zwemmen in troebel zwembadwater?
We raden af om in troebel zwembadwater te zwemmen. Troebel zwembadwater zit vol met vuil en verontreinigingen die oogirritatie veroorzaken. En omdat het zicht beperkt is, is er een verhoogd risico op verdrinking. Vermijd zwemmen in je zwembad tot het water helder is.
Wat veroorzaakt troebel zwembadwater?
Troebel zwembadwater wordt veroorzaakt door slechte filtratie, een laag chloorgehalte, een slechte chemische samenstelling van het water of verontreinigingen in het water, zoals vuil of algen. Een zuiveringsmiddel voor zwembaden kan troebel water helpen opruimen, maar lost de onderliggende problemen niet op. Zorg er dus voor dat je filtersysteem goed werkt, dat je pH-, alkaliteits-, calciumhardheids- en chloorwaarden in balans zijn en dat je water vrij is van algen of vuil.