Vlokmiddel voor zwembaden: Hoe werkt het en is het beter dan zwembadbezinkmiddel?
Als je troebel zwembadwater hebt en je wilt het snel opruimen, dan kan zwembadflocculant helpen. Het is snel en effectief in het opruimen van troebel water. Maar het werkt niet in elke troebele zwembadsituatie. Dus wanneer moet je een vlokmiddel gebruiken? En wanneer moet je in plaats daarvan een zuiveringsmiddel gebruiken?
Hier volgt een korte uitleg over het verschil tussen een vlokmiddel en een zuiveringsmiddel en hoe je een vlokmiddel kunt gebruiken om troebel water op te ruimen. Je kunt de korte video hieronder bekijken. Of lees verder voor de volledige uitleg over vlokmiddel voor zwembaden.
Wat is zwembadvlokmiddel?
Zwembadflocculant, ook wel zwembadvlok genoemd, klontert de kleine deeltjes in je zwembad samen die troebel water veroorzaken. Zodra die deeltjes zijn samengeklonterd, zinken de grotere klonters naar de bodem van je zwembad waar ze worden opgezogen.
Wat zijn de voordelen van zwembadvlokmiddel?
In veel situaties waarin het water troebel is, is zwembadvlokmiddel een effectieve optie om je zwembad schoon te maken:
Zwembadvlokmiddel werkt snel. In tegenstelling tot een zuiveringsmiddel hoef je geen dagen te wachten tot een flocculant zijn werk doet. De deeltjes stollen snel samen en zakken binnen enkele uren naar de bodem van je zwembad.
Zwembadvlokmiddel is zeer effectief. Flocculant houdt de deeltjes samengeklonterd totdat je ze verwijdert met een stofzuiger. Er blijven geen achterblijvers achter die troebele plekken in je zwembadwater veroorzaken.
Zwembadflocculant werkt goed met zandfilters en diatomeeënaarde of DE filters. Deze filters hebben multipoortkleppen met een “Afval”-stand. En dat betekent dat je de filter gemakkelijk kunt omzeilen als je de samengeklonterde deeltjes en het vlokmiddel wegzuigt.
Wat zijn de nadelen van zwembadvlokmiddel?
Voordat je kiest voor een zwembadflocculant in plaats van een zwembadklaringsapparaat, zijn er een paar redenen waarom het misschien niet ideaal is:
Zwembadvlokmiddel vereist meer werk. Zodra de klonters zich op de bodem van het zwembad vormen, moet je ze verwijderen met een handmatige zwembadstofzuiger. Een automatische zwembadstofzuiger werkt niet.
Met zwembadvlokmiddel verlies je zwembadwater. Als je de klonters wegzuigt, moet je op de “afval”-stand zuigen en de filter omzeilen. Al dat water verlaat je zwembad en je waterniveau daalt.
Je kunt geen zwembad flocculant gebruiken met een cartridge filter. Tenzij je een aangepaste installatie hebt waardoor je de filter kunt omzeilen als je stofzuigt, kun je geen zwembadflocculant gebruiken met een cartridge filtersysteem.
Hoe lang duurt het voordat een zwembadvlokmiddel werkt?
Zwembadflocculant kan je troebele zwembadwater in 1 of 2 dagen helder maken. Hoewel het sneller werkt dan zwembadfluïdum, heeft het 8 tot 16 uur nodig om de deeltjes samen te klonteren voordat je kunt stofzuigen. Voeg vlokmiddel toe aan je zwembad met je filter op “recirculeren”. Laat de vlokmiddel vervolgens een nacht staan met de zwembadpomp uitgeschakeld. Zodra het naar de bodem van je zwembad is gezakt, gebruik je een handstofzuiger om alle samengeklonterde deeltjes te verwijderen.
Hoe gebruik je zwembadvlokmiddel
Voordat je zwembadvlokmiddel gebruikt, moet je ervoor zorgen dat je zwembadfilter een “afval”-instelling heeft. Onthoud dat de gestolde deeltjes niet door je filter kunnen worden verwijderd, dus je moet je filter kunnen omzeilen en het water uit je zwembad kunnen zuigen.
1. Filter instellen op recirculeren
Zet de multiportklep van uw zandfilter of DE-filter op “recirculeren”. Zorg ervoor dat er geen zwembadvlokmiddel in je filter terechtkomt. Het zal alles blokkeren, waardoor je filter onbruikbaar wordt totdat je het filtermedium helemaal vervangt.
2. Breng pH in balans
Je pH-waarde moet tussen 7,4 en 7,6 liggen voordat je vlokmiddel toevoegt. Test je waterwaarden. Pas vervolgens de pH aan met een pH-verhoger of pH-verlager.
3. Vlokmiddel (Floc) toevoegen aan zwembadwater
Voeg de juiste hoeveelheid vlokmiddel toe op basis van de grootte van je zwembad. Als je hulp nodig hebt bij het berekenen van het volume van je zwembad, kun je een zwembadcalculator gebruiken. Zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant leest voordat je chemicaliën aan je water toevoegt.
4. Circuleer het vlokmiddel
Laat de zwembadpomp twee uur draaien om het vlokmiddel door het water te laten circuleren. Vergeet niet om je filter op “hercirculeren” te zetten, niet op “filteren”.
5. Laat zwembadvlokmiddel 8 uur zitten
Zet je pomp uit en laat het zwembad minstens acht uur inwerken. Dit kun je het beste ’s nachts doen. Als je een automatische timer hebt ingesteld op je systeem, vergeet dan niet deze uit te zetten.
6. Deeltjesklonters uit zwembad zuigen
Stel uw zwembadfilter in op “Afval” en sluit uw handmatige stofzuiger aan. Als u geen multipoortklep hebt, open dan de afvoerpoort van uw filter en laat het water weglopen terwijl u stofzuigt. En als je hulp nodig hebt bij het stofzuigen van je zwembad, bekijk dan zeker onze gids over Hoe gebruik je een handmatige zwembadstofzuiger.
Als je de deeltjes van de bodem van je zwembad zuigt, kan de beweging de deeltjes opwekken en je zwembad opnieuw vertroebelen. Als dit gebeurt, neem dan een pauze, laat de deeltjes bezinken en begin dan opnieuw met stofzuigen. Probeer langzaam te bewegen. En misschien moet u twee of drie keer stofzuigen om alle klonters te verwijderen.
7. Controleer het waterpeil van het zwembad
Als het waterpeil gedaald is (en dat is waarschijnlijk het geval), gebruik dan een tuinslang met filter om vers, helder water toe te voegen en het peil weer op het gewenste peil te brengen. Je kunt de tuinslang ook in het zwembad houden terwijl je stofzuigt, maar dit kan de deeltjes ook weer aanwakkeren.
8. Test en balanceer het water
Omdat je het water in je zwembad hebt verwijderd en vervangen, moet je de chemie van het water opnieuw in evenwicht brengen. Test je zwembadwater en pas de alkaliteit en pH aan. Zodra deze niveaus in balans zijn, voeg je chloor toe. Zorg ervoor dat je je filtersysteem normaal laat werken als je je water weer in balans brengt.
Moet je een vlokmiddel of klaringsmiddel gebruiken?
Als je je troebele water snel helder wilt maken (bijvoorbeeld voor een zwembadfeestje) of als je een echt troebel zwembad hebt, gebruik dan zwembadflocculant. Hoewel het stofzuigen meer werk kost, werkt vlokmiddel effectiever bij het samenklonteren van deeltjes. Zorg er wel voor dat je je filter kunt omzeilen als je water uit je zwembad zuigt.
Als je zwembad een beetje troebel is, kies dan voor de zwembadklarificator. Je kunt dit in elke situatie gebruiken met elke filterinstallatie. Het is alleen niet zo krachtig als floc.
Veelgestelde vragen over zwembadvlokmiddel
Op zoek naar meer hulp bij het gebruik van zwembadvlok? Hier zijn enkele veelgestelde vragen en antwoorden.
Kun je zwemmen in troebel zwembadwater?
Nee, je moet niet zwemmen in troebel zwembadwater. Een troebel zwembad zit vol met verontreinigingen die oogirritatie kunnen veroorzaken. Er is ook een verhoogd risico op verdrinking omdat het zicht beperkt is. Vermijd zwemmen in je zwembad tot het water weer helder is.
Wanneer moet ik Flocculant aan mijn zwembadwater toevoegen?
Als je troebel water hebt, maar je waterchemie is in balans (pH, alkaliteit en chloorgehalte) en je filters zijn schoon, voeg dan zwembadflocculant toe. Het is ook handig om vlokmiddel toe te voegen na een regenbui als er vuil en vies water in je zwembad komt of als je een beginnende algengroei hebt. Omdat zwembadvlokmiddel 8 tot 16 uur nodig heeft om in je water te werken, is het het handigst om het ’s avonds toe te voegen en ’s nachts te laten staan.
Kun je vlokmiddel en algenmiddel samen gebruiken?
Zoals bij elke chemische stof moet je nooit algicide en zwembadvlokmiddel tegelijk aan je zwembadwater toevoegen. Maar zwembadvlokmiddel is nuttig bij het bestrijden van de eerste stadia van algengroei. Het helpt zwevende algendelen te binden, waardoor je ze makkelijker uit je zwembad kunt zuigen.
Kan ik aluminiumsulfaat gebruiken als vlokmiddel?
Ja, je kunt Aluminiumsulfaat, ook bekend als Aluin Floc, gebruiken als vlokmiddel in je zwembad. Zoek naar aluminiumsulfaat dat geschikt is voor levensmiddelen, voor tuingebruik of voor technische toepassingen. Afhankelijk van de staat van je zwembad, wil je ongeveer 4 pond Aluin per 10.000 liter water gebruiken. Het werkt net als een verpakte zwembadflocculant, dus zorg ervoor dat je waterchemie in balans is voordat je het toevoegt en zorg ervoor dat je het wegzuigt.
Kun je te veel zwembadvlokmiddel gebruiken?
Ja! Als je te veel zwembadvlokmiddel gebruikt, kan je zwembadwater zelfs nog troebeler worden. Net als bij andere chemicaliën voor zwembaden, moet je de instructies van de fabrikant volgen en de juiste hoeveelheid toevoegen op basis van het volume van je zwembad.