De waarheid over het gebruik van algicide in je zwembad
Je wordt op een ochtend wakker en je zwembad is van kristalhelder naar groen en troebel gegaan. Misschien is iemand vergeten zijn zwembroek te wassen of heb je de chemie van je zwembad laten verslappen terwijl je op vakantie was. Het overkomt de besten onder ons, maak je geen zorgen. Wat de oorzaak ook is, je moet je zwembad nu ontdoen van algen.
Geen probleem, denk je misschien. Ik haal gewoon een algenmiddel. Maar voordat je naar dit specifieke chemische middel grijpt, moet je jezelf afvragen: Is algenverdelger echt de beste manier om van algen af te komen? Ondanks de naam is het antwoord waarschijnlijk nee.
Wat is algenverdelger eigenlijk?
Het zal je misschien verbazen dat algenverdelger geen wondermiddel is om van algen in je zwembad af te komen. Algicide is zelfs effectiever als preventieve maatregel dan als behandeling. Begrijp ons niet verkeerd, het helpt nog steeds als algenbehandeling, maar niet op de manier die je zou denken.
Hoe algenverdelger werkt
Veel algenbestrijdingsmiddelen zijn gebaseerd op koper, ofwel op kopersulfaat of koperchelaten, wat chemische verbindingen zijn met een metaal als centraal atoom. Een paar geregistreerde algenbestrijdingsmiddelen gebruiken in plaats daarvan het herbicide endothall of natriumcarbonaat peroxyhydraat.
Deze chemicaliën verstoren allemaal de reguliere celprocessen van algen, hoewel onderzoek niet precies heeft uitgelegd hoe ze dat doen. Misschien verstoren ze het energietransport of de celdeling van de algen, of misschien remmen ze de synthese van nieuwe celeiwitten, die cruciaal zijn voor het overleven van de cel.
In wezen weten we dat algenbestrijdingsmiddelen tot op zekere hoogte werken, maar de reden waarom ze werken is nog onduidelijk.
Het is belangrijk op te merken dat als je in een gebied woont met een hoog metaalgehalte en je hebt je zwembad gevuld met dat water, je oxidatie riskeert waardoor je zwembad vlekken kan krijgen. Het toevoegen van nog meer koper in de vorm van algicide kan dit proces versnellen.
Als dat het geval is, ga dan op zoek naar een algenbestrijdingsmiddel zonder koper om je zwembadoppervlakken te beschermen.
Je hebt geen idee hoeveel geluk we hebben
Van de tienduizenden soorten algen in de wereld hebben we er maar met een handjevol te maken. Natuurlijk zijn ze vervelend, maar het is niet zo dat we te maken hebben met iets geks als “rood tij”, dat extreem giftig is voor zowel dieren als mensen, of de heerlijke naam “rotssnot” (Google maar eens, we dagen je uit).
Algen vallen onder de classificatie van protisten, de categorie waar biologen dingen in stoppen als ze geen idee hebben wat ze ermee moeten doen. We maken geen grapje. De algemene definitie van protist is een eukaryoot, of cel met een kern, die “geen plant, dier of schimmel is”.
Super handig, toch?
Maar het gebrek aan variatie is echt een geluk voor ons, want het maakt de algen die we zien makkelijker te voorkomen, te identificeren en te behandelen.
De enige algen waar je je echt zorgen over moet maken
De meest voorkomende soorten zwembadalgen die je ziet en waarover je hoort zijn:
Groene algen: Veruit de meest voorkomende, vooral als je vergeet je zwembroek te wassen na een duik in een meer.
Gele of mosterdalg: Veel zeldzamer, maar het is een hardnekkige en bijzonder vervelende ongenode gast in het zwembad.
Zwarte algen: De moeilijkste algensoort om vanaf te komen.
Roze algen of roze slijm: Technisch gezien een bacterie, maar wordt vaak verward met algen dankzij het slijmerige uiterlijk.
Je beste wapen tegen algen
Dit is het belangrijkste dat je moet weten over zwembadalgen. Chloor, je gebruikelijke ontsmettingsmiddel, is veel effectiever in het doden van algen dan algenverdelger. Zelfs als je water troebel wordt en je wanden slijmerig, kan chloor de algen nog steeds doden.
Dat komt omdat chloor bacteriën en eencellige algen oxideert, wat betekent dat ze elektronen uitwisselen. Het klinkt niet als veel, maar deze uitwisseling van minuscule deeltjes heeft een enorm effect op algencellen. De geoxideerde celwanden scheuren, waardoor vitale voedingsstoffen verloren gaan en zowel het groei- als het vermeerderingsproces stopt.
Dus zolang je de chemie in je zwembad op peil houdt – dat betekent 3 delen per miljoen (ppm) voor chloor, 3 ppm tot 5 ppm voor broom of 30 ppm tot 50 ppm voor biguanide, naast een evenwichtige pH – hoef je je geen zorgen te maken over algengroei.
Geef de aap een schok – of in dit geval, het zwembad
Als je zwembad geïnfecteerd raakt door een bron van buitenaf, kun je het probleem meestal oplossen door het water een schokbehandeling te geven alsof het je fulltime baan is, tussen de intensieve schoonmaakbeurten door. Algenverdelger kan dit proces versnellen, maar het is niet helemaal nodig om je zwembad van algen te ontdoen.
Tenzij je natuurlijk te maken hebt met chloorbestendige algen, zoals mosterdalgen of zwarte algen. Dit is een van de weinige keren dat je het gebruik van een algenbestrijdingsmiddel moet overwegen. Maar zelfs dan moet het worden gebruikt als aanvulling op chloor of andere ontsmettingsmiddelen, niet in plaats daarvan.
Voorkomen is altijd makkelijker dan behandelen
Het regelmatig controleren en onderhouden van de chemie van je zwembad is de beste manier om te voorkomen dat algen wortel schieten in je zwembad. De op één na beste preventiemethode is om de kans te verkleinen dat verontreinigende stoffen van buitenaf je zwembadwater binnendringen.
Dat betekent dat als je onlangs in de oceaan, natuurlijke meren of natuurlijke rivieren bent geweest, je absoluut je zwemkleding in de wasmachine moet gooien voor een goede schoonmaakbeurt.
En als je je gebruikelijke zwembadspeelgoed hebt meegenomen, moet het ook worden ontsmet voordat je het weer in het zwembad legt. Dat betekent dat je een bleekmiddel of schoonmaakmiddel op basis van bleekmiddel moet gebruiken om ervoor te zorgen dat er geen algen in je zwembad terechtkomen.
Als je in de buurt van een natuurlijk waterlichaam woont waar je regelmatig zwemt, kan het geen kwaad om als extra voorzorgsmaatregel algenverdelger in je zwembad te gebruiken. Als het een bijzonder zonnige dag is – algen houden van zonlicht – kan het toevoegen van een preventieve dosis in de ochtend je risico op een algenbloei verkleinen. Sommige algenbestrijdingsmiddelenfabrikanten vermelden preventie-instructies als eerste op hun verpakking, omdat dit een effectief gebruik van het product kan zijn.
Zwembadbescherming buiten het seizoen
Een moment waarop je echt algenverdelgingsmiddel aan je zwembad wilt toevoegen is wanneer je het sluit. Je zwembad zal afgedekt en ongebruikt blijven, waarschijnlijk maandenlang, en die donkere, vochtige omgeving is ideaal voor algen om zich te vestigen terwijl je niet kijkt.
Doe geen moeite tenzij het echt moet
Algen komen voor, maar je hebt meestal geen algenmiddel nodig om er vanaf te komen. De chemische samenstelling van je water schoon en in balans houden zal in de meeste gevallen de groei voorkomen, terwijl superchlorering met zwembadschok kleine en veelvoorkomende plagen kan aanpakken. Algenverdelgers vereisen meestal zelfs een schokbehandeling voordat ze worden toegepast.
Dus tenzij je te maken hebt met mosterdalgen of zwarte algen, laat je het algenmiddel op de plank liggen en maak je je klaar om je zwembad te shocken. Maar als je te maken hebt met gewone groene zwembadalgen, is chloor je beste keuze om ze te doden.
Veel zwemplezier!