Chloorvrije Shock: Is het beter voor je zwembad dan chloor?

Je zwembad regelmatig shocken is een cruciaal onderdeel van het onderhoud. Maar moet je een chloorschokmiddel of een chloorvrij middel gebruiken om je water schoon en helder te houden?

Hoewel een chloorvrije schokdemper een geweldige optie is voor wekelijks zwembadonderhoud, vooral bij kleinere zwembaden en zoutwatersystemen, is het niet de beste oplossing voor elke situatie. Hier is alles wat je moet weten over chloorvrije shocks, de voordelen ervan en wanneer je het moet gebruiken.

Wat is een chloorvrij schokmiddel?

Een chloorvrij zwembadmiddel werkt als een oxidator om organische verontreinigingen, zoals zweet, olie en dode huid, uit je zwembadwater te verwijderen. Het helpt ook bij het afbreken van anorganische stoffen zoals lotion en deodorant. Het is veiliger in gebruik dan chloorhoudend zwembadwater en je kunt kort na gebruik weer zwemmen.

Zelfs zonder chloor helpt het bij het reactiveren van je ontsmettingsmiddel, het verwijdert bijproducten zoals chlooramines die zich ophopen als je chloor verbruikt. Er is ook een broomshock, maar de meest gebruikte vorm van chloorvrije shock is kaliummonopersulfaat (MPS), dat verkrijgbaar is in poeder- of korrelvorm:

Wat is het verschil met een chloorshock? Chloorvrije shock gebruikt oxidatie in plaats van ontsmetting om verontreinigingen af te breken, terwijl ontsmetting bacteriën doodt. Dit maakt chloorvrije shock een mildere optie, maar chloorschok een krachtigere, hardere chemische stof. Als je je zwembad superchloreert met chloorshock, worden de chloorniveaus ongelooflijk hoog. En dat maakt je zwembad onzwembaar totdat het chloor een veilig niveau bereikt.

Door regelmatig een chloorvrije schokbehandeling te gebruiken, zal je gewone ontsmettingsmiddel (chloor) veel effectiever zijn in het onderhouden van schoon en zuiver zwembadwater. En als je ontsmettingsmiddel efficiënter werkt, kun je problemen zoals algen en troebel water voorkomen.

Gebruik wekelijks een chloorvrije zwembadshock om algengroei te voorkomen en schadelijke organische verontreinigingen, zoals bacteriën, te doden.

Het oxidatieproces in chloorvrije shock helpt ook om schuimvorming te verminderen en je filters minder te belasten. Dat betekent dat je minder antischuimchemicaliën hoeft te gebruiken.

Voordelen van een chloorvrije schok

In vergelijking met een chloorvrije schokbehandeling heeft een chloorvrije schokbehandeling verschillende voordelen:

Milieuvriendelijk alternatief voor chloorschok

Een chloorvrije schok is een effectieve, wekelijkse waterbehandeling zonder agressieve bijwerkingen. In tegenstelling tot chloorshock kun je 15 minuten nadat je het aan het zwembadwater hebt toegevoegd al gaan zwemmen.

Als je echter een hardnekkig of niet onder controle te krijgen algenprobleem hebt, is een chloorvrije schok niet voldoende. Je zult een chloorshock moeten gebruiken om te ontsmetten en verontreinigingen te doden als een chloorvrije optie niet voldoende is.

Verhoogt het chloorniveau niet

Het gebruik van een chloorshock verhoogt het chloorniveau tijdelijk tot het punt waar het onveilig is om te zwemmen. Dat betekent dat je minstens 8-12 uur moet wachten voordat je het zwembad weer gebruikt. Maar als je een chloorvrije schokdemper gebruikt, voeg je niet meer chloor toe aan het water, dus je chloorniveaus blijven constant. Dit is geweldig voor kleinere zwembaden of zoutwaterzwembaden waar het te veel verhogen van het chloorgehalte een probleem kan zijn.

Dit gezegd hebbende, kan het je alkaliteit en pH-waarden beïnvloeden. Als je te veel chloorvrije shocks gebruikt, kunnen je alkaliteit en pH dalen. En dat betekent dat je misschien iets moet toevoegen, zoals een pH-verhoger, om de pH-waarde weer tussen 7,4 en 7,6 te brengen.

Verhoogt het cyanuurzuurgehalte niet

Bepaalde chloorhoudende schokmiddelen verhogen het cyanuurzuurgehalte. Cyanuurzuur werkt als een zwembadstabilisator om chloor te beschermen tegen de UV-stralen van de zon. Zonder een zwembadstabilisator kunnen de UV-stralen je chloor binnen een paar uur vernietigen. Maar als je te veel cyanuurzuur hebt, kan het chloor je water niet zo effectief ontsmetten.

Aangezien een niet-chloorshock niet gestabiliseerd is met CYA, hoef je je geen zorgen te maken over een hoger cyanuurzuurgehalte.

Calciumniveaus worden niet gewijzigd

Een chloorvrije schokdemper voorkomt ook schommelingen in de calciumhardheid. Calcium komt normaal gesproken voor in hard water. En veel chloorshocks zijn gemaakt met calciumhypochloriet.

Als het calciumniveau in je zwembadwater te hoog is, kan dit leiden tot kalkaanslag op de wanden van je zwembad, filters en andere zwembadapparatuur. Dit is moeilijk te verwijderen en kan sommige onderdelen permanent beschadigen.

Maakt troebel water schoon

Als het chloor in je zwembad reageert met vervuilende stoffen, wordt het gecombineerd chloor, ook wel chlooramines genoemd. En wanneer chlooramines zich ophopen, kun je troebel water en zelfs oog- en huidirritatie opmerken. Het gebruik van een chloorvrije schok verwijdert deze vervuilende stoffen en maakt meer vrij chloor beschikbaar om te ontsmetten. Combineer het met een zuiveringsmiddel en je kunt je water sprankelend helder houden. Bovendien kun je het vaker gebruiken omdat het een zachter alternatief is voor chloorshocks.

Goed voor zoutwaterzwembaden

Zoutwaterzwembaden gebruiken zoutwatergeneratoren om zout in chloor om te zetten. En dat betekent dat je echt niet meer chloor aan het water hoeft toe te voegen. Een chloorvrije schokdemper houdt je water schoon zonder het chloorgehalte van het water te veranderen. Bovendien kunnen chloorshocks zoals cal-hypo shock kalkaanslag veroorzaken in je zoutwaterapparatuur. Het is echter niet krachtig genoeg om een algenbloei te doden.

Wanneer moet je een chloorvrije schok gebruiken?

Hoewel een chloorhoudend schokmiddel zijn plaats heeft in het onderhoud van je zwembad en hot tub, zijn er veel gevallen waarin je een niet-chloorhoudend schokmiddel moet gebruiken.

Als je je zwembad een schokbehandeling moet geven maar kort daarna wilt gaan zwemmen, is dat het perfecte moment om een niet-chloorhoudend middel te gebruiken. Voeg het gewoon toe aan je zwembadwater volgens de aanwijzingen van de fabrikant en je kunt binnen 20 minuten of minder zwemmen.

Als je een zoutwaterzwembad of een kleiner zwembad hebt, is een chloorvrije schokbehandeling een geweldige regelmatige behandeling. Omdat zoutwaterzwembaden een ingebouwd chloreringssysteem hebben en gevoelig zijn voor kalkafzetting, wil je chloorshocks met calciumhypochloriet vermijden. En het kan moeilijk zijn om superhoge chloorniveaus in kleinere zwembaden omlaag te brengen, dus ook hier is een chloorvrije schok het beste.

Je wilt het chloorniveau op 1 tot 3 deeltjes per miljoen (PPM) of iets hoger houden in zoutwaterzwembaden. Bij 5 ppm of hoger kunnen zwemmers oog- en huidirritatie krijgen. 10 ppm of hoger is het gebruikelijke niveau voor een chloorgebaseerde schok.

Als je troebel water hebt, kan een schokoxidatiemiddel of een chloorvrije schok een nuttige, eenvoudige remedie zijn. U kunt ook een chloorvrije shock aan uw zwembad- of spawater toevoegen tussen chloorshocks door.

Maar een chloorvrije shock werkt niet als je een serieus zwembadwaterprobleem hebt, zoals algen. Je hebt een krachtigere chloorhoudende schokdemper (zoals cal-hypo shock) nodig om problematisch zwembadwater te behandelen.

Hoe u een chloorvrij schokmiddel gebruikt in uw zwembad

Ook al is het niet zo agressief als chloor, toch moet je enkele veiligheidsmaatregelen nemen bij het gebruik van chloorvrije shocks.

Draag altijd handschoenen, een veiligheidsbril en geschikte kleding wanneer u met waterbehandelingschemicaliën werkt. De meeste chloorvrije shocks kun je direct in het zwembad sproeien. Maar als je de schokdemper vooraf wilt mengen om te voorkomen dat de schokdemper door de wind buiten je zwembad wordt geblazen, kun je dat ook doen. Volg gewoon altijd de doseerinstructies van de fabrikant.

Als je je elektroshock wilt voormengen, voeg dan de elektroshock toe aan een emmer water van vijf liter en roer met een houten lepel. Giet de oplossing vervolgens rond de omtrek van het zwembad. Stel een timer in voor 15 minuten. Zodra deze afgaat, is je water klaar!

Veelgestelde vragen over chloorvrije schokbehandeling

Meer hulp nodig bij chloorvrije schokbehandeling? Hier zijn enkele veelgestelde vragen en antwoorden.

Kan ik een zwembad zonder chloor een schokbehandeling geven?

Je zwembad heeft een ontsmettingsmiddel nodig, zoals chloor, om bacteriën te doden en algengroei te voorkomen. Als je een zwembad zonder chloor moet ontsmetten, gebruik dan een chloorhoudend ontsmettingsmiddel.

Verhoogt een chloorvrije schokdemper het chloorniveau?

Nee, chloorvrije shock verhoogt het chloorniveau niet. Het kan echter wel de pH-balans beïnvloeden. De gemiddelde pH-waarde van een chloorvrije schok is 2,3, wat de pH-waarde buiten het normale bereik (7,4 tot 7,6) kan brengen.

Hoe lang duurt een chloorvrije schok?

Een chloorvrije shock is geweldig als wekelijkse behandeling, maar het zal je zwembad niet continu ontsmetten of algen doden. Je moet nog steeds een ontsmettingsmiddel zoals chloor aan je water toevoegen. En af en toe kan het nodig zijn om een chloorshock te gebruiken.

Hoe lang duurt het voordat een chloorvrije shock werkt?

Een chloorvrije schok begint onmiddellijk te werken door de effectiviteit van het ontsmettingsmiddel in het water te verhogen. En het is veilig om het water in te gaan binnen 15 tot 20 minuten nadat je het aan het zwembad hebt toegevoegd.

Kun je te veel chloorvrije shocks gebruiken?

Ja, je kunt te veel chloorvrije shock gebruiken. Als je te veel gebruikt, zal de pH-waarde van je zwembad voor langere tijd dalen. Je moet dit oplossen door een andere chemische stof zoals natriumcarbonaat of natriumbicarbonaat toe te voegen om de pH-waarde te verhogen.

Vergelijkbare berichten