Gestabiliseerde en ongestabiliseerde chloor: Wat is het verschil?

Als je een nieuwe eigenaar van een zwembad bent, kunnen alle verschillende chemicaliƫn die je moet gebruiken behoorlijk verwarrend zijn. Een van de eerste dingen die je zoekt is chloor om je zwembad schoon te maken, om er vervolgens achter te komen dat er twee soorten zijn: gestabiliseerd en ongestabiliseerd chloor.

Ze klinken vrijwel hetzelfde, dus hoe verschillend kunnen ze zijn? En maakt het echt uit of je de ene of de andere gebruikt? Kort gezegd, ja. Het maakt veel uit. Maar de eerste stap om te kiezen welke je wilt gebruiken, is begrijpen wat de verschillen zijn.

Wat is ongestabiliseerd chloor?

Cyanuurzuur stabiliseert chloor, waardoor het langer meegaat in het zwembad. Zonder dit zuur wordt chloor snel verbrand door de ultraviolette (UV) stralen van de zon.

Ongestabiliseerd chloor is gewoon chloor waaraan geen cyanuurzuur is toegevoegd. Dit betekent dat het sneller vervliegt, dat je minder ontsmettingskracht krijgt en dat je vaker chloor moet toevoegen.

Dus als het kwetsbaar is voor de zon, waarom zou je dan ongestabiliseerd chloor gebruiken?

Het werkt het beste met binnenzwembaden waar je je geen zorgen hoeft te maken over de zon.

Het kan worden gebruikt als zwembadschok.

Het is ideaal voor snelle doses als je zwembad het zwaarder krijgt dan normaal gebruik.

Onthoud wel dat het niet lang in je zwembad blijft, omdat er geen stabilisator in zit. Houd het chloor in de gaten om ervoor te zorgen dat het op 3 delen per miljoen (ppm) blijft en voeg chloor toe als dat nodig is om dat niveau te handhaven.

Wat is gestabiliseerde chloor?

Als ongestabiliseerd chloor geen cyanuurzuur bevat, betekent dat … je raadt het al! Gestabiliseerde chloor wel.

Het cyanuurzuur zorgt ervoor dat het chloor langer in het zwembad blijft, waardoor het effectiever is. Je hoeft ook minder vaak chloor toe te voegen dan met ongestabiliseerd chloor.

Waarom gestabiliseerd chloor gebruiken?

Het kan de hoeveelheid chloor die je in je zwembad gebruikt verminderen.

Het kan je helpen geld te besparen op chloor.

Het maakt de zorg voor je water eenvoudiger en minder tijdrovend.

Maar gestabiliseerd chloor heeft ook een keerzijde. Als het cyanuurzuurgehalte te hoog wordt, zal de effectiviteit van chloor afnemen. Je zult je zwembadwater moeten verdunnen om de situatie te verhelpen.

Moet je gestabiliseerde of ongestabiliseerde chloor gebruiken?

Er is geen goed of fout antwoord. Het hangt allemaal af van jou en je zwembad.

Als je een binnenzwembad hebt, of als je je zwembad vaak moet schokken, kies dan voor ongestabiliseerd chloor.

Maar als je een buitenzwembad hebt en je wilt het wateronderhoud gemakkelijker maken voor jezelf terwijl je minder geld uitgeeft, dan zijn gestabiliseerde chloortabletten de juiste keuze.

Opmerking: Als je ongestabiliseerd chloor gebruikt, kun je altijd zelf cyanuurzuur toevoegen. Zorg er wel voor dat je het niveau op of onder de 100 ppm houdt.

Wat als ik je vertelde…

… dat je zowel gestabiliseerd als ongestabiliseerd chloor kunt gebruiken en dat je zwembad nog steeds schoon, ontsmet en zwembaar is? Je hoeft alleen maar te kiezen wat het beste bij de behoeften van je zwembad past.

En nu je het verschil tussen de twee kent, is die keuze een stuk eenvoudiger geworden.

Veel plezier met zwemmen!

Vergelijkbare berichten