Het vrije chloorgehalte in een zwembad verhogen
Als je vrije chloorgehalte lager is dan 1 deeltje per miljoen (of ppm), dan moet je actie ondernemen om je chloorgehalte te verhogen. Een chloorniveau van 1 ppm of minder betekent dat je zwembadwater niet goed ontsmet is, wat kan leiden tot algengroei en de opbouw van bacteriën.
Maar wat als je chloortabletten of chloorkorrels hebt toegevoegd en het niveau niet verandert? Hoe verhoog je het vrije chloorgehalte in een zwembad als je al chloor hebt toegevoegd?
Als je chloorniveau laag is (1 ppm) of als je helemaal geen chloor ziet (0 ppm), geef je het zwembadwater een schokbehandeling met een chloorhoudend middel.
Maar als je chloorniveau laag blijft, zelfs na een schokbehandeling, heb je mogelijk een probleem met een hoge chloorbehoefte.
Wat is vrij chloor?
Vrij chloor is de hoeveelheid chloor die beschikbaar is om je zwembadwater te ontsmetten. Met andere woorden, het is het chloor dat nog niet opgebruikt is en nog vrij is om verontreinigingen te doden. Als er niet genoeg vrij chloor in je water zit, kunnen bacteriën en andere schadelijke micro-organismen zich ophopen. Het gehalte aan vrij chloor moet tussen de 1 en 3 ppm liggen.
Gecombineerd chloor (ook wel chlooramines genoemd) is chloor dat al gebruikt is om verontreinigingen in het water te bestrijden. Je gecombineerde chloorgehalte mag niet meer dan 0,5 ppm zijn. Als de hoeveelheid gecombineerde chloor te hoog wordt, zal je chloor niet meer effectief werken en zal het die klassieke chloorlucht produceren.
Tot slot is totaal chloor de som van vrij chloor en gecombineerd chloor. Als het totale chloorgehalte gelijk is aan het vrije chloorgehalte (bijvoorbeeld 3 ppm), betekent dit dat er geen chloor is verbruikt (gecombineerd chloor) en dat het beschikbaar is om te werken als ontsmettingsmiddel.
Wat veroorzaakt een laag chloorgehalte?
De eerste stap in het verhogen van het vrije chloorgehalte in je zwembad is weten wat de oorzaak is. En er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan plotselinge of chronisch lage vrije chloorgehaltes.
Hoge chloorbehoefte
Chloor kan maar een beperkte hoeveelheid desinfecteren. Als je veel mensen in het water hebt of als er veel vuil in het water zit, heb je meer chloor nodig om het water effectief te ontsmetten. Hoe meer verontreinigingen je in het water moet bestrijden, hoe meer chloor je zwembadwater nodig heeft.
De vraag naar chloor komt het meest voor wanneer je zwembadwater onbehandeld en stilstaat in de winter. Zware regenval kan ook leiden tot chloorbehoefte, vooral als je last hebt van afspoeling van je tuin.
Als je net chloor of een chloorgebaseerde schokdemper aan je zwembad hebt toegevoegd en je hebt nog steeds een laag chloorniveau, dan is er een chloorvraagprobleem.
Om de chloorvraag te verhelpen, moet je je zwembad drie keer shocken met calciumhypochloriet of cal-hypo shock. Voeg drie pond schokmiddel toe voor elke 10.000 liter water in je zwembad.
Zwaar zwembadgebruik
Hoe meer zwemmers je in het zwembad hebt en hoe vaker je het gebruikt, hoe meer verontreinigingen je chloor moet bestrijden. Dingen zoals zonnebrandcrème, vuil en zelfs de olie van je huid kunnen ervoor zorgen dat je chloor na verloop van tijd niet meer werkt.
Geef je zwembad wekelijks en vooral na feestjes een schokbehandeling om je vrije chloorgehalte hoog en je water gezuiverd te houden.
Zonlicht en een laag cyanuurzuurgehalte
Als je ongestabiliseerd chloor gebruikt (zoals vloeibaar chloor of bleekwater) om je water te ontsmetten, zullen je chloorniveaus dalen in het zonlicht. Dat komt omdat de zonnestralen je chloor afbreken als het geen stabilisator (ook wel cyanuurzuur genoemd) heeft.
Test je cyanuurzuurniveau regelmatig en gebruik een chloorstabilisator om te voorkomen dat je chloor afbreekt in het zonlicht.
Zeer hoge cyanuurzuurniveaus
Wanneer je CYA-waarden te hoog zijn, kan dit de effectiviteit van je chloor belemmeren. Een hoog CYA-gehalte verzwakt het vermogen van chloor om je water te ontsmetten. Als je 3-inch chloortabletten (trichloorpucks) gebruikt, zal dit je cyanuurzuur constant verhogen.
Test regelmatig je CYA-niveau en zorg ervoor dat het binnen het juiste bereik van 30 en 50 ppm blijft.
Toegenomen organische verontreinigingen
Een hevige regenbui kan de hoeveelheid verontreinigingen in je zwembadwater doen toenemen, en dat kan je vrije chloor snel opgebruiken omdat het zich aan alles bindt in een poging het water te ontsmetten.
Zorg ervoor dat je na een storm het vuil uit je water verwijdert en geef je zwembad een schokbehandeling, vooral als je te maken hebt gehad met afspoeling.
Het zwembad bijvullen met vers water
Als je net vers water aan je zwembad hebt toegevoegd, kan dit de chemische samenstelling van je water verstoren. Meer vers water betekent minder gezuiverd, gebalanceerd water met de juiste hoeveelheid zwembadchemicaliën.
Niet genoeg chloor toevoegen
Een van de eenvoudigste redenen voor een laag vrij chloorgehalte is dat er niet regelmatig genoeg chloor aan het water wordt toegevoegd. Als je chloortabletten toevoegt aan je skimmer, maar je pomp slaat af, dan komt dat chloor niet in het water. En als je een chloordrijver gebruikt, zorg er dan voor dat er genoeg chloor in zit om je oppervlakte te bestrijken.
Niet genoeg zout in je zoutwaterzwembad
Als je een zoutwatergenerator gebruikt en je chloorniveau laag is, kan het zijn dat je zwembad niet genoeg zout heeft. Je zoutcel heeft een bepaald zoutgehalte nodig om te kunnen functioneren.
Test het zoutgehalte van je zwembad elke maand om er zeker van te zijn dat het binnen bereik ligt. En controleer regelmatig of je zoutwatergenerator goed werkt.
Vrije chloor in een zwembad verhogen
Als je je zwembad nog niet hebt schoongemaakt en er veel vuil ligt, is je vrije chloorgehalte waarschijnlijk laag omdat het bezig is met het schoonmaken van alle verontreinigingen uit het vuil. Maak je zwembad schoon en verwijder het vuil, test daarna het chloorniveau.
Test vervolgens je water. Zorg ervoor dat de pH, alkaliteit en cyanuurzuurwaarden binnen bereik zijn. Als je hulp nodig hebt bij het in balans brengen van je waterchemie, bekijk dan zeker onze gidsen over pH en cyanuurzuur.
Zodra je zwembad vrij is van vuil en je andere niveaus in balans zijn, is het tijd om je water een schokbehandeling te geven.
Als je je zwembad een schok geeft, voeg je genoeg chloor toe om een “chloordoorbraakpunt” te bereiken. Dit verhoogt de hoeveelheid vrij chloor in je zwembad tot 10 keer of meer boven de normale hoeveelheid.
Er zijn verschillende soorten chloorschokdempers voor zwembaden en elke chloorschokdemper kan de andere zwembadchemicaliën in het water beïnvloeden, zoals de pH-waarde. Houd er rekening mee dat het gebruik van een niet-chloorhoudend schokmiddel het gecombineerde chloorgehalte zal verlagen, maar het vrije chloorgehalte niet zal verhogen. Dat komt omdat de oxidatie in een chloorvrije schok helpt verontreinigingen af te breken zonder chloor toe te voegen.
Voor traditionele chloor zwembadeigenaren: Gebruik een Cal-Hypo Shock. Cal-hypo is het sterkste type chloorshock dat verkrijgbaar is en zal uw vrije chloorniveaus snel doen stijgen. Omdat cal-hypo shock ongestabiliseerd chloor is, moet je het ’s nachts aan je zwembad toevoegen om te voorkomen dat de UV-stralen van de zon je shock vernietigen. Wacht daarna minstens 8 uur voordat je weer gaat zwemmen. Maar als je vermoedt dat je een hoge chloorbehoefte hebt (veel verontreinigingen en een waarde van 0 ppm), moet je je zwembad drie keer shocken.
Voor bezitters van zoutwaterzwembaden: Gebruik natriumdichloorschok. Dichloorschok verhoogt het chloorgehalte zonder kalkaanslag op je zoutwatergenerator te veroorzaken. Maar het verhoogt ook het cyanuurzuurgehalte (CYA). Dus als je al te maken hebt met hoge CYA-niveaus, kies dan voor vloeibaar chloor.
Wat als het vrije chloorgehalte niet verandert na een schok?
Er zijn verschillende redenen waarom het chloorgehalte nog steeds laag is na een schok:
Andere zwembadchemicaliën zijn uit balans: Zonder de juiste hoeveelheid pH of cyanuurzuur in je water, kunnen je chloorniveaus schommelen. Zorg er dus voor dat deze in balans zijn voordat je je zwembad een schok geeft.
Hoge vuilbelasting: Je hebt misschien een ophoping van bacteriën of algen die een agressievere schokbehandeling vereist. Als je zwembad er stoffig uitziet op de bodem of troebel wordt als je het borstelt, is er waarschijnlijk sprake van mosterdalgen.
Wat als je vrije chloorgehalte constant laag is?
Als je constant lage chloorwaarden hebt, controleer dan het cyanuurzuurgehalte. Een laag CYA-gehalte betekent dat je chloor gevoelig is voor de UV-stralen van de zon. Je chloor zal dus sneller verbranden.
Aan de andere kant heb je misschien een hoge chloorbehoefte. De effectiviteit van chloor is eindig. Dus als er veel zwemmers of vuil en organische verontreinigingen in het water zijn, is er meer chloor nodig om het water goed te ontsmetten. Op een gegeven moment raakt je chloor sneller op dan je het kunt toevoegen en blijven je niveaus laag. Nogmaals, een schokbehandeling van je zwembad kan dit verhelpen.
Aan de andere kant, als je constant lage chloorniveaus hebt in een zoutwaterzwembad, moet je waarschijnlijk meer zwembadzout toevoegen of je zoutcel reinigen of vervangen.
Veelgestelde vragen over het verhogen van vrije chloor in een zwembad
Heb je meer hulp nodig om uit te zoeken hoe je het chloorgehalte in een zwembad kunt verhogen? Hier zijn enkele veelgestelde vragen en antwoorden.
Wat moet ik doen als mijn chloorgehalte te laag is?
Als je niveau te laag is, begin dan met het toevoegen van meer chloor. Gebruik vervolgens teststrips of een vloeibaar testpakket om het huidige niveau te bepalen. Voeg ten slotte chloorkorrels toe om het niveau snel te verhogen. Als dat niet werkt, geef je je zwembad een schokbehandeling.
Hoeveel ontchloring heb ik nodig om het vrije chloorgehalte te verhogen?
Bij het geven van een schok aan je zwembad is het de bedoeling dat je vrije chloorniveau aanzienlijk en snel hoger wordt dan het gecombineerde chloorniveau. Dus als je cal-hypo shock gebruikt, gebruik dan een zak van 1 pond per 10.000 liter water.
Verhoogt chloorvrije shock het vrije chloorgehalte?
Chloorvrije schokdempers voegen geen chloor toe aan je zwembad en verhogen daarom het vrije chloorgehalte niet. Een chloorvrije schokdemper verwijdert echter wel chlooramines, ook wel gecombineerd chloor genoemd.
Wat is belangrijker: het vrije chloorgehalte of het totale chloorgehalte?
Beide zijn belangrijk, maar waar het om gaat is dat het vrije chloorgehalte altijd hoger is dan het gecombineerde chloorgehalte. Als het vrije chloorniveau laag is en het gecombineerde niveau hoog, dan heb je niet genoeg beschikbaar chloor om je zwembad goed te ontsmetten. Het totale chloorgehalte omvat zowel vrij als gecombineerd chloor.
Is het veilig om te zwemmen in een zwembad met weinig chloor?
Technisch gezien kun je zwemmen in een pas gevuld zwembad met weinig chloor. Maar verontreinigingen hopen zich snel op in het water. Als je een zwembad met een laag chloorgehalte blijft gebruiken, kun je ziek worden en last krijgen van irritatie aan ogen of huid. Het is altijd beter om de chemicaliën in het zwembad in balans te houden en te zwemmen in een zwembad met voldoende chloor.