Hoe je van waterinsecten in je zwembad afkomt
Je weet dat je zwembad vol chloor en andere chemicaliën zit en niet bedoeld is om dieren in te laten leven. Maar voor veel beestjes ziet je zwembad eruit als een waterrijk toevluchtsoord waar ze kunnen rondhangen, eten en baby’s maken.
Er zijn maar weinig dingen waar je zo van schrikt als van het vinden van waterwantsen in je zwembad. Als dat gebeurt, moet je ze verdrijven en vervolgens maatregelen nemen om te voorkomen dat ze terugkomen.
2 soorten waterinsecten in je zwembad
Zoals de naam al zegt, zijn het insecten die in of op water leven. Meestal vind je waterwantsen in vijvers en andere natuurlijke waterlichamen. Maar twee soorten in het bijzonder – bootsmannetjes en bootsmannetjes – lijken dol te zijn op zwembaden.
1. Bootsmannetjes
Ze zien er misschien een beetje eng uit, maar bootsmannetjes, ook wel corixiden genoemd, zijn niet de ergste waterwantsen in je zwembad.
Wetenschappelijke naam
Deze waterwantsen behoren tot de familie Corixidae (bootsmannetjes) in de orde Hemiptera (echte wantsen).
Hoe zien ze eruit?
bootsmannetjes zijn ovaalvormig en meestal bruin of groenbruin van kleur. Ze hebben grote ogen. Ze worden meestal niet langer dan een halve centimeter.
Hun achterpoten zijn langer dan de andere en zijn omzoomd met haren die hen helpen om te blijven drijven en peddelen, vandaar hun naam. Die poten steken meestal naar voren, voorbij het tweede stel poten.
Ze hebben ook vleugels en ja, ze kunnen vliegen.
Wat eten ze?
Omdat ze algen, plantenresten, andere micro-organismen in het water en muggenlarven eten, worden bootsmannetjes beschouwd als nuttige insecten. Het is alleen een beetje vies om ze in je zwembad te hebben.
Zijn ze gevaarlijk?
Helemaal niet. Ze zijn niet giftig en bijten niet. Ze zijn eigenlijk heel volgzaam. Je zou ze niet als huisdier willen houden of zo. Maar wat insecten betreft, zijn ze een van de goeden.
Hoe kom je ervan af?
Deze waterwantsen in je zwembad zitten er waarschijnlijk omdat er ook algen in je zwembad zitten. Vergeet niet dat bootsmannetjes algen eten. Ze leggen ook hun eitjes in algen. Dan komen er een heleboel kleine baby bootsmannetjes uit die algen eten.
Zie je geen algen in je zwembad? Dan kan het zijn dat de algen nog niet zover zijn opgebloeid dat ze zichtbaar zijn. Maar algensporen zijn microscopisch klein, dus als je bootsmannetjes in je zwembad ziet, is dat omdat ze weten dat de algen in het zwembad er eerder zijn dan jij.
1. Verwijder de waterwantsen in je zwembad De makkelijkste manier om dat te doen is met een skimmer. Onthoud dat ze vliegen, dus ze kunnen gewoon wegvliegen zodra je ze uit het water schept.
De vraag is of je ze moet doden. Je hebt misschien wel eens het advies gezien om ze te doden door ze in een emmer met water en bakolie te dumpen. Hierdoor stikken ze, wat een langzame, martelende dood is. Bovendien is het vies.
Natuurlijk, het zijn maar insecten. Maar vergeet niet dat ze jou een dienst hebben bewezen door algen en muggenlarven te eten. Dus ook al zijn ze smerig, misschien moet je ze gewoon verplaatsen? De keuze is aan jou.
2. Stofzuig het zwembad Voor deze stap moet je het zwembad handmatig stofzuigen in plaats van een automatische reiniger te gebruiken. Verwijder zoveel mogelijk sediment en vuil uit het zwembad als je kunt.
Zorg ervoor dat je het afval wegzuigt zodat het vuile water niet terugkeert in het zwembad. Dat zou het doel tenietdoen, toch?
3. Borstel het zwembad met een algenborstel en schrob de oppervlakken van je zwembad, inclusief ladders en trappen, om algen los te maken. Hierdoor komen ze in het water zodat de schok die je gaat toevoegen ze allemaal doodt.
4. Test het water Gebruik teststrips of een vloeibaar testpakket om te controleren of de pH en alkaliteit zijn waar ze horen te zijn (respectievelijk tussen 7,4 en 7,6 en tussen 100 deeltjes per miljoen (ppm) en 150 ppm). Als dat niet het geval is, pas ze dan aan tot ze dat wel zijn. Dit zorgt ervoor dat de chloorshock werkt zoals het hoort.
5. Geef het zwembad een schokbehandeling Dit is geen gewone wekelijkse schokbehandeling. Je probeert algen te doden, dus we raden ten minste een dubbele dosis zwembadschok aan. Normaal gesproken gebruik je 1 pond calciumhypochloriet per 10.000 liter water. Verdubbel dat tot 2 pond per 10.000 gallon.
Als het water donkerder groen is, moet je de dosis misschien verdrie- of zelfs verviervoudigen.
Belangrijk: Vergeet niet om je zwembad in de schemering of ’s nachts te shocken. Anders zullen de zonnestralen het chloor verbranden voordat het zijn werk kan doen.
6. Laat de pomp draaien Nu moet je de schok gelijkmatig verdelen en laten verdwijnen zodat je het zwembad weer kunt gebruiken. Laat de pomp minstens 8 uur draaien, bij voorkeur de hele nacht. En als je een drie- of viervoudige schok hebt toegediend, laat je de pomp 24 uur draaien. Test het water om te controleren of het chloorniveau weer normaal is voordat je weer gaat zwemmen.
Hoe voorkom je dat ze terugkomen?
Het is een tweeledige aanpak: Maak je zwembad regelmatig schoon en zorg dat het chloorgehalte (of een ander ontsmettingsmiddel) op het juiste niveau blijft. Dit houdt algen uit je zwembad, wat op zijn beurt ook de schippers buiten houdt.
Je ziet misschien ander advies dat zegt dat je hiervoor een algenbestrijdingsmiddel moet gebruiken. Wij zijn van mening dat algenverdelger niet nodig is als je de chemie in je zwembad op orde houdt, het gehalte ontsmettingsmiddel op peil houdt en je zwembad regelmatig een schok geeft.
Als algen niet kunnen groeien in je zwembad, is er niets te eten voor de watermannetjes en gaan ze ergens anders heen, om nooit meer je zwembadtrappen te verduisteren.
OPMERKING: Voor een heel snelle oplossing om te voorkomen dat insecten terugkeren, gebruik je gewoon een zwembadafdekking op zonne-energie op je zwembad als je het niet gebruikt. De afdekking drijft bovenop het zwembad zodat insecten het niet kunnen doen.
2. Terugzwemmers
Als schippers de goeden zijn, dan… ja, je raadt het al. Rugzwemmers zijn de slechteriken.
Wetenschappelijke naam
Deze waterwantsen behoren tot de familie Notonectidae (rugwantsen) in de orde Hemiptera (echte wantsen).
Hoe zien ze eruit?
Deze waterwantsen zijn lang, dun en licht- tot middenbruin van kleur. Hun achterpoten zijn langer dan hun andere poten en hebben franjes om ze te helpen over het water te scheren. Ze hebben ook vleugels en vliegen.
Ze worden meestal niet langer dan een halve centimeter. Hun meest kenmerkende eigenschap is dat ze ondersteboven zwemmen, daarom worden ze ook wel “rugzwemmers” genoemd. Slimme mensen, die insectennaamgevers.
Ze worden vaak verward met bootsmannetjes, dus als je waterwantsen in je zwembad ziet en je weet niet zeker wat het zijn, controleer dan of ze ondersteboven zwemmen. Zo ja, dan heb je te maken met vervelende zwemmers.
Wat eten ze?
Het zijn roofdieren, dus ze eten andere insecten, waaronder bootsmannetjes. Dus net zoals je waarschijnlijk bootsmannetjes hebt omdat je algen hebt, heb je waarschijnlijk bootsmannetjes omdat je bootsmannetjes hebt.
Zijn ze gevaarlijk?
Nou, ze zijn niet giftig, maar ze bijten wel. En hun beten doen pijn! Ze voelen aan als bijensteken.
Hoe raak je ze kwijt?
Ze eten geen algen zoals bootsmannetjes, maar ze leggen er wel hun eitjes in, dus je moet je zwembad nog steeds behandelen tegen algen.
Je kunt ook de water-en-olie-in-een-emmer-methode gebruiken om de bestaande exemplaren te doden, maar nogmaals, het is rommelig en als je geduld hebt, is het verwijderen van hun voedselbron effectief om ze weg te jagen.
Maar de beste manier om van ruggezwemmers af te komen is door hun voedselvoorraad te verwijderen, wat betekent dat je de bootsmannetjes uit het zwembad moet halen, wat ook betekent dat je van de algen af moet komen.
Hoe voorkom je dat ze terugkomen?
Dezelfde procedure die je gebruikt om te voorkomen dat duikers terugkomen, zorgt er ook voor dat duikers niet terugkomen. Zolang er bootsmannetjes in je zwembad zijn, zullen er ook ruggezwemmers zijn die op zoek zijn naar een maaltijd.
Wegwezen, wantsen!
Als je waterwantsen in je zwembad hebt, zullen ze er niet lang meer zijn. Nu weet je welk gereedschap je moet gebruiken en welke stappen je moet volgen om ze kwijt te raken en te voorkomen dat ze terugkomen.
Wanneer er iets je zwembad binnendringt, of het nu insecten of algen zijn, het komt altijd terug op het schoonhouden van je zwembad, het in balans houden van het water en het bijhouden van je zwembadonderhoud.
Veel plezier met zwemmen!