Hoe lucht in een zwembadpomp repareren
Zie je luchtbellen uit de terugloopjets van je zwembad schieten? Hoe grillig het er ook uitziet, het is niet goed. De retourjets moeten water terugvoeren naar het zwembad.
Het is een veelvoorkomend probleem, vooral wanneer je je zwembad opent in de lente, en het heeft een simpele oorzaak: er zit lucht in de zwembadpomp. Gelukkig is het eenvoudig op te lossen.
Hoe is er lucht in de zwembadpomp gekomen?
Maak je geen zorgen, het is niet zo’n ernstig probleem als het misschien klinkt. Als je luchtbellen in het zwembad ziet, komt de lucht waarschijnlijk binnen via de aanzuigzijde van je zwembad. Je kunt drie plaatsen controleren om te bepalen hoe je lucht in de zwembadpomp krijgt.
De skimmer(s)
Dit is waar het water het filtratiesysteem binnen moet komen. Maar als er een probleem is met de skimmer, is er waarschijnlijk een probleem met lucht in het systeem.
Controleer het waterpeil van het zwembad
Als je zwembad niet genoeg water heeft, kan het zijn dat de skimmer(s) lucht aanzuigen, waardoor je bellen in het zwembad ziet. Zorg ervoor dat het waterniveau in het midden van de opening van de skimmer staat.
De afschuimmand controleren
Controleer of de afschuimmandjes niet beschadigd zijn en goed vastzitten voor een goede wateraanzuiging.
Controleer de stuw
Dit is de klep of deur aan de voorkant van de afschuimer. Hij is er om groot vuil tegen te houden zodat het filtratiesysteem niet kan binnendringen. Het regelt ook de waterstroom in het systeem. Soms kan hij vast komen te zitten, dus controleer of hij vrij beweegt.
Opmerking: Als de afschuimer geen stuw heeft, is het een goed idee om er een te installeren.
De pomp
Als alles in orde lijkt met de afschuimer, kan het probleem in de pomp zelf zitten.
Controleer het pompdeksel
Als het gebarsten is, is dat het probleem. Het meest voorkomende probleem heeft echter te maken met de O-ring van het deksel.
Controleer de O-ring
Zet de pomp uit, verwijder het deksel en controleer de O-ring op barsten. Buig de O-ring tussen je vingers, rond de hele O-ring, om te controleren op tekenen van barsten.
Als het erop lijkt dat de O-ring aan het splijten is of is ingedroogd, moet hij worden vervangen. Als er geen tekenen van barsten zijn, is dat goed. Voordat je hem terugplaatst op het deksel, spray je hem in met een smeermiddel voor o-ringen op teflonbasis om een betere afdichting te krijgen en te voorkomen dat hij uitdroogt.
Controleer de pompkorf
Soms, als de mand gebarsten is, zit hij niet goed in de behuizing. Vervang de kapotte filterkorf, maak hem daarna regelmatig schoon en zorg dat hij goed blijft zitten zodat het deksel goed afsluit.
Controleer de aftappluggen
Op het pomphuis vind je een aftapplug, mogelijk twee. Controleer of de aftappluggen niet loszitten of lekken. Je kunt wat tape, ook wel loodgieterstape genoemd, op de schroefdraad van de afvoerplug aanbrengen voor een betere afdichting.
De aansluiting(en)
Als je een ingegraven zwembad hebt, kan het zijn dat je een aantal aansluitingen in de leidingen hebt. Dit zijn verbindingen met schroefdraad tussen de leidingen waarmee je gemakkelijk je filteruitrusting kunt vervangen zonder dat je leidingen hoeft door te snijden.
Binnenin de verbinding vind je nog een O-ring die je kunt controleren op schade. Als je scheurtjes ziet in de O-ring, vervang deze dan. Zo niet, controleer dan of de O-ring goed in zijn groef zit. Als de O-ring niet goed in zijn groef zit (en we weten allemaal hoe dat voelt, toch?), zal hij niet goed afdichten en zal er lucht in het systeem komen, waardoor er luchtbellen in het zwembad ontstaan.
Laat de lucht buiten waar hij hoort
Lucht kan iets goeds zijn. Het is leuk in ballonnen, in duikflessen en in vliegtuigen. Maar het is niet zo geweldig om lucht in een zwembadpomp te krijgen.
Houd die jets in de gaten en zodra je belletjes in het zwembad ziet, los je het probleem op en haal je de lucht eruit.
Veel zwemplezier!